Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft-oprichter wil kernenergie financieren

Microsoft-grondlegger en -topman Bill Gates wil 1 miljard dollar van zijn eigen fortuin plus 1 miljard dollar aan private capital steken in een proefproject voor kernenergie. Het gaat om de inzet van vooralsnog onbewezen technologie van TerraPower, een bedrijf dat 12 jaar terug is opgericht door Gates. Innovatie kan volgens hem de huidige problemen met kerncentrales, zoals het risico van ongelukken, oplossen.
Gates (jan 2018)
© Code.org
Code.org

Gates heeft zijn investeringsintentie kenbaar gemaakt aan de Amerikaanse overheid. De ICT-topman en filantroop gaat rond in overheidsregio Capitol Hill waar hij ministers en andere ambtenaren spreekt voor het verkrijgen van overheidssteun. Dat omvat naast bijval ook financiering, die dan náást zijn eigen 1 miljard plus bijkomende 1 miljard van commerciële investeerders komt.

Nieuwe ontwerpen

De mede-oprichter van ICT-gigant Microsoft meent dat in kernenergie de oplossing zit om klimaatverandering tegen te gaan, schrijft SFgate. De terugkeer naar gebruik van kernenergie die hij bepleit, zou dan wel zijn met nieuwe ontwerpen voor kernreactoren. Het in 2006 door Gates opgerichte TerraPower speelt hierin een rol.

"Kernenergie is ideaal voor omgaan met klimaatverandering, omdat het de enige koolstofvrije, schaalbare energiebron is die 24 uur per dag beschikbaar is", schreef Gates al in zijn publieke eindejaarsbrief van 2018. De Verenigde Staten zijn volgens uitermate geschikt om de benodigde innovatie van kernreactoren en -centrales te bewerkstelligen. Gates roemt de wetenschappers van wereldklasse, de ondernemers en het investeringskapitaal in zijn thuisland.

Daad bij het woord

"Helaas is Amerika niet meer de wereldleider op het gebied van kernenergie die het vijftig jaar geleden was. Om die positie te herwinnen, is het nodig om nieuwe financiering toe te wijzen, wet- en regelgeving bij te werken, en investeerders duidelijk te maken dat het menens is." Zijn miljardenbelofte en lobby-activiteiten bij het Amerikaanse Congress moeten de daden bij zijn woorden zijn.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in