Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft brengt Bing binnen bij betalende bedrijfsklanten

Bepaalde cloudklanten van Microsoft worden straks van Google's zoekmachine afgehaald en naar Bing gebracht. Het gaat om gebruikers van de betaalde clouddienst Offices 365 ProPlus die ook Google's browser Chrome gebruiken. De Office-aanbieder gaat zijn zoekmachine Bing namelijk instellen als standaard voor de browser van zijn internetconcurrent. Normaliter wordt dergelijke 'browserkaping' geblokkeerd door beveiligingsmaatregelen, maar Microsoft gaat het via een browserextensie spelen.
Bing
© Microsoft
Microsoft

"Door Bing de standaard search engine te maken, kunnen gebruikers met Google Chrome in jouw organisatie gebruik maken van Microsoft Search, waardoor ze ook in staat zijn om toegang te hebben tot relevante werkinformatie direct vanuit de adresbalk van hun browser", schrijft Microsoft in het supportdocument 'Microsoft Search in Bing and Office 365 ProPlus'. Dat is ontdekt door technieuwssite ZDnet die meldt dat dit document vorige week is gepubliceerd.

Begint komende maand

Het door Microsoft instellen van Bing als standaardzoekmachine in Chrome gaat vanaf half februari gebeuren bij klanten die de ProPlus-variant van Office 365 gebruiken. Hierbij zijn Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Canada, India en Australië als eerste aan de beurt. Vanaf maart volgt bredere uitrol, naar meer gebruikers in meer landen.

Het brengen van Bing naar betaalde bedrijfsklanten hangt samen met de release van versie 2002 van Office 365 ProPlus, schrijft ZDnet. Die nieuwe versie van de lokale applicatie om aan te haken op Microsofts zakelijke software plus clouddienst brengt dan Bing binnen via een meekomende extensie. Deze toevoeging voor Chrome is al verkrijgbaar, en kan door eindgebruikers en beheerders op eigen initiatief worden geïnstalleerd.

De huidige release van deze Chrome-extensie is versie 0.1.11 die op 4 januari dit jaar nog is bijgewerkt. Microsoft reikt daarbij best practices en informatie aan hoe de extensie uit te rollen binnen organisaties. Die hulp is dus voor als gebruikers of beheerders er zelf voor kiezen om Bing als default in te stellen op browsers als Microsofts Edge, Google's Chrome, of Microsoft oudere Internet Explorer.

'Net als browsertoolbars'

Voor bedrijven die Office 365 ProPlus gebruiken, wordt dit vanaf komende maand door Microsoft doorgevoerd. Beheerders kunnen dit wel blokkeren, waar Microsoft instructies voor aanreikt. Hetzelfde geldt voor verwijderen na ongewenste installatie van de extensie. Gewone gebruikers kunnen de instelling van hun browser weer terugzetten naar Google's search.

De initiële reacties van gebruikers zijn niet bepaald positief. Mensen geven feedback bij dat supportdocument, op GitHub en op Twitter en trekken daarbij de vergelijking met malwarepraktijken en malafide browsertoolbars. Ook op forumsite Reddit is de discussie nogal tegen deze Microsoft-maatregel gericht.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in