Overslaan en naar de inhoud gaan

Meltdown-onderzoek dreigt voor Intel-CEO Krzanich

Twee invloedrijke Amerikaanse senatoren willen een onderzoek naar het handelen van Intel-topman Brian Krzanich. Die verkocht afgelopen najaar een groot pakket aandelen in het chipbedrijf, voordat bekend werd dat processoren die Intel maakt door een ontwerpfout kwetsbaar zijn voor hackers.
Brian Krzanich
© Intel
Intel

De volksvertegenwoordigers Jack Reed en John Kennedy noemen de berichten verontrustend en willen uitgezocht hebben of Krzanich zich schuldig heeft gemaakt aan handel met voorkennis. Zij hebben dat per brief laten weten aan beurstoezichthouder SEC en het ministerie van Justitie.

Wereldwijde impact

Vorige week kwam aan het licht dat sommige processoren van Intel en branchegenoot AMD niet goed beschermd zijn tegen hackers. Ook concurrerende processoren op basis van het ARM-ontwerp zijn in enkele gevallen kwetsbaar. De chips zijn verwerkt in miljarden computers, tablets en smartphones die wereldwijd gebruikt worden.

Het beveiligingslek was al in juni vorig jaar ontdekt, ruim voordat Krzanich zijn stukken verkocht. De verkoop van de CEO's aandelen viel weliswaar in een regelmatige afscheiding van zijn bedrijfsbelang. Daarbij wordt het te verkopen aantal aandelen normaliter ver van tevoren gepland en ingesteld voor automatische uitvoering. Dit dient om de schijn van belangenverstrengeling of voorkennis te vermijden.

Miljoenenverkoop

In het geval van déze aandelenverkoop heeft de Intel-topman echter het maximaal toegestane aantal aandelen van de hand gedaan. De verkoop is op 29 november uitgevoerd, nadat de maximalisering op 30 oktober is doorgevoerd. Krzanich heeft toen aangekondigd dat hij 245.000 van zijn eigen aandelen ging verkopen. Daarmee houdt hij nog 250.000 aandelen over, wat het laagste aantal is dat hem is toegestaan volgens zijn arbeidscontract met Intel.

Met de verkoop van aandelen en de verzilvering van aandelenopties is 39 miljoen dollar gemoeid, wist CNBC al te melden op basis van paperassen die Intel heeft ingediend bij beurswaakhond SEC. Dit heeft de CEO ruim 24 miljoen dollar opgeleverd. Intel ontkent dat de aandelenverkoop is gerelateerd aan de in juni stilletjes gemelde en recent onthulde kwetsbaarheden in processors.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in