Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer data managers en data engineers gezocht, minder beheerders

De vraag naar IT'ers loopt ook tijdens de coronacrisis gewoon door, blijkt uit onderzoek van werving- en selectiebureau Robert Walters. Veel IT-projecten lopen namelijk gewoon door. Toch is er wel een verschuiving zichtbaar in wat voor soort IT'ers gezocht worden.
handshake
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Robert Walters ziet dat diverse bedrijven de werving tijdelijk stopzetten, maar tegelijkertijd dat het aantal vacatures nauwelijks daalt. In maart dit jaar was er sprake van een daling van 11 procent in het totaal aantal IT-vacatures ten opzichte van een jaar eerder. Zeker het aantal vacatures voor vaste functies daalde, namelijk met 20 procent. Maar het aantal interim-opdrachten steeg wel: er waren maar liefst 37 procent meer tijdelijke IT-opdrachten dan in maart 2019.

"Om deze periode van onzekerheid te overbruggen zien wij dus dat veel organisaties kiezen voor het inhuren van interim IT’ers. Daarnaast blijft de arbeidsmarkt in IT schaars, dus er wordt ook voor interim gekozen omdat vaste medewerkers moeilijk te vinden zijn", verklaart recruitment consultant Lars Spaans het verschijnsel. 

Data managers gezocht

De vraag is echter wel verschoven binnen de functies. Zo was er in maart sprake van een stijging van 58 procent in het aantal vacatures voor data managers. De vraag naar data engineers nam met 33 procent toe. Volgens Spaans heeft dat ermee te maken dat meer bedrijven de afgelopen jaren in zijn gaan zien wat het belang is van een gestructureerd datalandschap. "Deze optimalisatieprocessen worden zo essentieel gevonden dat er ook in deze tijd nieuwe mensen aangenomen worden."

De vraag naar beheerders neemt opvallend genoeg juist af, ondanks het feit dat er nu veel mensen thuiswerken en het volume van helpdeskvragen toe kan nemen. Systeembeheerders en applicatiebeheerders zagen het totaal aantal vacatures met respectievelijk 28 en 30 procent afnemen in maart. En ook helpdeskmedewerkers komen moeilijker aan een baan: de vraag nam met 30 procent af. 

Toch is daar volgens Spaans wel een logische verklaring voor. Veel organisaties hebben een vaste kern voor de beheerderskant van IT. Groeit de organisatie, dan worden er ook meer mensen voor deze teams aangenomen. Maar nu er veel onzekerheid is, kiezen bedrijven ervoor om het bij hun vaste kern te houden. Het thuiswerken - en de bijbehorende stijging in het aantal hulpvragen - is bovendien tijdelijk. "Dus ook voor extra handjes wordt eerder naar interim gekeken."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in