Overslaan en naar de inhoud gaan

Mailspionage gepleegd door gemeente Maastricht

De gemeente Maastricht heeft een detectivebureau ingeschakeld om mails van drie kritische medewerkers te lezen en hen te ondervragen. Dat gebeurde volgens voorzitter Patrick Fey van vakbond CNV Overheid "op intimiderende wijze". De drie zijn kaderlid van de vakbond. Zij werden ondervraagd na het uitlekken van een verslag van een vergadering over een gezamenlijk dienstenkantoor van Maastricht, Heerlen en Sittard-Geleen.
Microsoft Outlook.com
© Microsoft
Microsoft

De door de gemeente Maastricht in de arm genomen detectives moesten achterhalen wie het lek was. In het verslag wordt gerept van mogelijk ontslag van de kritische ambtenaren. Het recherchebureau had toegang tot vertrouwelijke mails van de drie, waaronder mails met advocaten, de arbeidsinspectie en vakbonden.

'Rechten geschonden'

Woensdag kregen de vakbonden CNV en FNV Overheid een brief van Maastricht waarin de vakbondsleden van alle blaam werden gezuiverd. Maar de vakbond is boos. "Er zijn rechten geschonden. Dit is niet de manier waarop je met personeel omgaat", aldus Fey. "Het is een essentieel mensenrecht dat vakbonden en hun lokale vertegenwoordigers in vrijheid hun werk kunnen doen en belangen kunnen behartigen. Deze vrijheid is in gevaar", aldus de vakbonden in een brief aan de gemeente Maastricht.

Aanleiding voor de rel was een conflict over een sociaal plan. Het samenvoegen van diensten van de drie gemeenten onder een gezamenlijk kantoor, het Shared Service Center Zuid-Limburg, vereist zo'n sociaal plan. Vakbonden, ondernemingsraad en gemeenten werden het daarover echter niet eens.

Sociaal plan doorgedrukt

Daarop drukten de gemeenten eenzijdig een sociaal plan door, maar verloren vervolgens twee rechtszaken hierover. Die waren aangespannen door de vakbonden en de ondernemingsraad. Maastricht laat in de brief aan de bonden weten van hoger beroep in deze rechtszaken af te zien.

De gemeente Maastricht kon donderdagochtend nog niet direct reageren tegenover persbureau ANP.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in