Overslaan en naar de inhoud gaan

KPN: verdere uitrol glasvezelnetwerk wordt enorme operatie

De verdere uitrol van het glasvezelnetwerk in Nederland door telecombedrijf KPN zal de komende jaren een "enorme operatie" worden, met bijvoorbeeld heel veel planning en overleg met aannemers en gemeentes. Dat zei directeur Joost Steltenpool van KPN NetwerkNL tijdens een gedetailleerde presentatie over de plannen rond glasvezel die onlangs door het concern naar buiten zijn gebracht.

Op dit moment biedt KPN bij een derde van de Nederlandse huishoudens glasvezel aan tot in de meterkast en het doel is om uiteindelijk meer dan 80 procent van glasvezelaansluitingen te voorzien. Daarvoor moet bij ongeveer 4 miljoen huishoudens nog glasvezel worden aangelegd. Vanaf volgend jaar worden jaarlijks circa 500.000 nieuwe lijnen uitgerold. KPN trekt de komende jaren 3,5 miljard euro uit voor die verdere digitalisering, zo werd vorige week bekend.

Roep om snel internet

KPN stelt dat Nederland door de coronacrisis in een digitale stroomversnelling zit, met dus een grotere roep om veilig, betrouwbaar en snel internet. Steeds meer apparaten zullen in de toekomst in en om het huis rechtstreeks met internet verbonden zijn, terwijl glasvezel volgens KPN ook een essentiële rol speelt in de ondersteuning van onder meer de zorg en het onderwijs. Het bedrijf zegt zijn netwerk open te blijven houden voor concurrerende aanbieders om telecomdiensten te bieden.

Volgens Steltenpool wordt drie jaar vooruit gepland om alles in goede banen te leiden, door eerst uitgebreid overleg te voeren met gemeentes en vervolgens aannemers in te schakelen voor de aanlegwerkzaamheden. "De uitvoering is complex en elke stoep moet open." Om overlast voor omwonenden te beperken wil KPN dat de stoep nog dezelfde dag weer wordt gedicht.

De focus ligt nu vooral op stedelijke gebieden in de Randstad en Brabant, aldus KPN. Hier moeten nog 3 miljoen huishoudens worden voorzien. In landelijke gebieden gaat het om circa 1 miljoen huishoudens, bijvoorbeeld in Groningen, Friesland en Limburg. KPN zegt dat de werkzaamheden in steden in de Randstad vaak complexer zijn, bijvoorbeeld vanwege verkeersdrukte, maar ook omdat de kleigrond in het westen van het land minder geschikt is voor het aanleggen van kabels. "Dat maakt het ingewikkelder", aldus Steltenpool.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in