Overslaan en naar de inhoud gaan

'KPN mogelijk in Canadese handen'

De Canadese investeerder Brookfield overweegt een bod uit te brengen op telecomconcern KPN. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Brookfield zou al gesprekken hebben gevoerd met Nederlandse pensioenbeleggers APG en PGGM over een mogelijk gezamenlijk bod, maar knopen zijn nog niet doorgehakt.
KPN Hoofdkantoor
© CC0 - WikiCommons
CC0 - WikiCommons

De Canadezen hebben KPN nog niet benaderd. Een woordvoerster van KPN weigert commentaar te geven op de ,,geruchten in de markt''. Ook de andere genoemde partijen willen niet reageren. Er wordt de laatste jaren vaker gespeculeerd op een verdere consolidatie in de telecomsector. In Nederland heeft KPN te maken met toenemende concurrentie van VodafoneZiggo en het nieuwe fusiebedrijf T-Mobile/Tele2. Beide rivalen zijn al het product van een krachtenbundeling tussen meerdere partijen.

Brookfield staat te boek als een grote investeerder met bezittingen in tal van landen en sectoren, goed voor tientallen miljarden euro's aan omzet. Zo hebben de Canadezen vakantieparken in het Verenigd Koninkrijk en ander vastgoed in handen, evenals spoorwegactiviteiten in Australië en Zuid-Amerika. In Frankrijk bezit de investeerder uit Toronto tal van zendmasten en andere telecominfrastructuur.

De marktwaarde van KPN, de grootste telecomaanbieder van Nederland, bedraagt ongeveer 10,5 miljard euro. Het aandeel KPN schoot na de geruchten tot bijna 10 procent omhoog op de beurs in Amsterdam, waarna de koerswinst weer wat terugliep. Het gaat om de grootste koerssprong voor het aandeel sinds 2013.

In dat jaar zag het Mexicaanse telecomconcern América Móvil een poging tot overname van KPN stranden. De inlijvingspoging vanuit Mexico zorgde in politiek Den Haag voor veel ophef, vanwege de vrees dat belangrijke Nederlandse infrastructuur zomaar in vreemde handen zou kunnen vallen. In 2017 speelden deze discussie en de roep om allerlei extra beschermingsmaatregelen opnieuw op toen buitenlandse partijen aan de poort rammelden bij verfreus AkzoNobel en levensmiddelenconcern Unilever.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in