Overslaan en naar de inhoud gaan

Kaspersky verkoopt meer antivirus, behalve in de VS

Hoewel Kaspersky al een paar jaar onder vuur ligt wegens vermeende contacten met de Russische overheid, heeft de hetze weinig invloed op de financiële resultaten van de antivirusmaker. In de VS verkocht het bedrijf wel minder software.
© Flickr
Flickr

De wereldwijde unaudited verkoop van Kaspersky-antivirus steeg met vier procent ten opzichte van 2017 naar 726 miljoen dollar. De stijging is lager dan die een jaar ervoor (acht procent), stipt The Register aan. Het Russische antivirusbedrijf verkocht vooral meer software aan organisaties (+16 procent) en end-point (+55 procent). Gebruikers in Afrika, Turkije en het Midden-Oosten namen gezamenlijk 27 procent meer Kaspersky-producten af dan in 2017. In regio's als Rusland en Europa steeg de verkoop met zes procent. 

Kaspersky minder in trek in de VS

In Latijns-Amerika wist Kaspersky vorig jaar minder antivirus af te zetten. De verkoop daalde er met 11 procent, wat volgens ceo Eugene Kaspersky vooral komt door devaluatie van de valuta.

Kenners waren echter vooral benieuwd naar de verkoopcijfers van Kaspersky in de Verenigde Staten. De Amerikaanse overheid oordeelde eind 2017 dat de antivirus van Kaspersky niet meer gebruikt mag worden op federale computers omdat er zorgen zijn over de onafhankelijkheid van het bedrijf. Kaspersky zou nauwe banden onderhouden met de Russische overheid en mogelijk zelfs een achterdeur hebben gebouwd voor staatshackers. De antivirusmaker ontkent deze beschuldigingen en heeft meerdere rechtszaken aangespannen, tot dusver zonder succes. Publiekelijk bewijs voor de Amerikaanse beschuldigingen is er niet, angst wel.

Het Amerikaanse wantrouwen tegen Kaspersky uit zich ook in de verkoopcijfers: die zijn in 2018 met een kwart gedaald. Verrassend genoeg is de verkoop van digitale, nieuwe licenties met acht procent gestegen. De ceo is positief over de (totale) jaarcijfers. "2018 was een cruciaal jaar voor ons. Na alle uitdagingen en ongefundeerde beschuldigingen waar we in 2017 mee te maken hadden, hadden we een verantwoordelijkheid om te laten zien dat het bedrijf en onze mensen het vertrouwen verdienen van onze partners en klanten, en om door te gaan met het demonstreren en bewijzen van ons leiderschap." 

Nederlandse overheid blijft Kaspersky weren

De Rijksoverheid en de vitale sector besloten in mei vorig jaar om te stoppen met het gebruiken van Kaspersky-antivirus. Het kabinet vreest voor mogelijke spionage door het Kremlin, maar benadrukt dat er tot nu toe geen gevallen van misbruik bekend zijn. Het uitfaseren van de software is een voorzorgsmaatregel, liet minister Ferdinand Grapperhaus destijds weten. Kaspersky reageerde woedend en overwoog een rechtszaak aan te spannen om de beslissing terug te draaien. Die rechtszaak is er tot dusver niet gekomen. Wel staakte het bedrijf zijn samenwerking met de Nederlandse overheid en politie op het gebied van malwarebestrijding.

Beveiligingsexpert Brenno de Winter deed vorig jaar in opdracht van Kaspersky een eigen onderzoek naar de beslissing van de Rijksoverheid. Hij concludeerde in november dat de Kaspersky-ban in Nederland ongefundeerd is. De Europese directeur van Kaspersky liet destijds aan AG Connect weten dat hij daarom hoopt op herziening van de ban.

Antivirusmaker is transparanter

Naar aanleiding van de boycotten door (landelijke) overheden - de VS voorop - heeft Kaspersky diverse stappen gezet om de schijn weg te nemen dat de Russische overheid een vinger in de pap heeft. Kernactiviteiten van de antivirusboer zijn en worden verplaatst van Rusland naar Zwitserland, dat één van de strengste privacywetgevingen ter wereld heeft. Ook laat het bedrijf zijn broncode, software-updates en interne processen beoordelen door onafhankelijke partijen. Daarnaast mogen derde partijen sinds eind 2017 de broncode van de antivirus-software inzien. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in