Overslaan en naar de inhoud gaan

IT-student in Twente krijgt collegegeld vergoed

Het personeelstekort in de IT-sector is zo nijpend, dat bedrijven in Twente het collegegeld gaan vergoeden van studenten die bij hen een bijbaan willen nemen.
studeren
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Het initiatief komt uit de koker van vier IT-bedrijven: TRIMM, Sigmax en BetterBe uit Enschede en de Odin Groep uit Hengelo. De organisaties hebben een consortium opgericht, samen met de gemeente Enschede, de Universiteit Twente en Saxion.

Braindrain voorkomen

De betrokken partijen willen zo op een creatieve manier jonge IT-talent aan zich binden. Dat is ook in de regio Twente een groot probleem. Informatica studeren kan daar zowel aan de Universiteit Twente (UT) als aan Saxion Hogescholen. Probleem is dat veel pas afgestudeerde IT’ers wegtrekken uit de regio. Dat is met name zo bij oud-UT’ers.

Van de Informatica-studenten van de universiteit verlaat naar schatting 85 procent na het afstuderen de regio. Een aanzienlijk deel van de Engelstalige Informatica-opleiding van de UT komt van elders. Na het afstuderen lokt de geboortestreek, wat vaak ook het buitenland is. Bovendien is er op dit moment vrijwel overal werk te vinden voor IT’ers, dus de noodzaak om te blijven hangen is minder groot.

Voor Saxion ontbreken actuele cijfers, maar zeker is dat deze categorie veel honkvaster is. Dit komt ook doordat hbo’ers vaker in hun eigen streek gaan studeren. ‘’Ons algemene beeld is dat 75 tot 80 procent van de hbo’ers in Twente en de Achterhoek in de regio blijft werken. Dat is nog een conservatieve inschatting’’, aldus woordvoerder Rob Admiraal van Saxion in Tubantia.

Bijbaantje in de regio

Vanaf 2019 wordt het studieschuldvrij studeren geïntroduceerd. Het consortium richt zich in eerste instantie op studenten van hbo-ICT en de master Computer Science aan de UT. De bedrijven betalen het collegegeld van IT-studenten die willen deelnemen aan het initiatief, wat op kan lopen tot 6000 euro. Die studenten moeten dan wel een bijbaan nemen bij een of meerdere van de bedrijven die het collegegeld ophoesten. Daarnaast krijgen de studenten een marktconform salaris voor hun werkzaamheden. De bedrijven die meedoen trekken de arbeidsvoorwaarden gelijk, zodat er geen onderlinge concurrentie is.

Een van de deelnemende bedrijven is Sigmax, dat graag wil laten zien aan studenten dat er meer is dan ASML of Philips in Eindhoven, of de bekende namen in de Randstad. De deelnemende studenten gaan in de regio een soort traineeship aan. Ze nemen bij meerdere regionale ondernemingen een kijkje in de keuken om een goed beeld te krijgen wat de arbeidsmarkt in de regio te bieden heeft.

De studenten zijn overigens niet verplicht om als ze klaar zijn met hun studie in dienst te treden bij een van de bedrijven die het collegegeld hebben opgehoest. “Op het bijbaantje na tijdens de studie – die ook gewoon wordt betaald - zijn er verder geen verplichtingen. Al hopen we natuurlijk wel dat we erin slagen om ze te behouden voor ons en de regio”, aldus een medewerker van Sigmax.

Geert Heijenk, opleidingsdirecteur van de master Computer Science aan de UT, staat positief tegenover het initiatief. Hij ziet het als een mooie kans voor de studenten om ervaring op te doen in het bedrijfsleven. De opleiding biedt begeleiding aan de studenten en borgt de kwaliteit, zoals het dat ook doet bij een stage.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat zoveel mogelijk bedrijven uit de regio meedoen aan het project.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in