Overslaan en naar de inhoud gaan

iOS-update laat mensen weer meeluisteren met Siri

iOS-versie 13.2 brengt iPhone-gebruikers diverse verbeteringen, maar ook hervatting van menselijk meeluisteren naar spraakopdrachten voor Siri. Apple's virtuele assistent vertrouwt deels op mensen om spraak beter te herkennen, net zoals dat gebeurt bij Google, Amazon, Microsoft en andere aanbieders van spraakgestuurde assistenten en slimme speakers. Apple biedt nu wel een uit-knop, voorlopig.
Apples Siri ontvangt gesproken opdracht

Apple neemt de inzet van mensen voor spraakherkenning weer op, nadat het die praktijk in augustus had stopgezet vanwege opgelaaide ophef. De iPhone-maker was daarbij niet de enige techleverancier waarvan werd ontdekt dat zijn virtuele assistent niet volledig op software vertrouwde voor spraakherkenning. Apple heeft toen, net als andere leveranciers, excuses aangeboden voor de inzet van mensen voor het analyseren van audiofragmenten.

Privacyvriendelijk imago uitdragen

Nu met iOS 13.2 keert Apple weer terug naar menselijk meeluisteren, maar het informeert gebruikers daar nu beter over. Het bedrijf benadrukt ook dat data van Siri, dus inclusief spraakopdrachten die gebruikers geven, níet is geassocieerd aan het Apple ID van gebruikers. In de praktijk bleek spraakdata toch wel terug te voeren naar individuele gebruikers, ook met gevoelige informatie. Apple profileert zich meer en meer als privacyvriendelijk techbedrijf, mede om zich te onderscheiden van concurrenten als Google, Amazon en Facebook.

iOS 13.2 biedt dan ook de mogelijkheid om meeluisteren te voorkomen, wat echter niet een permanente uitschakeling lijkt te zijn. Gebruikers kunnen kiezen voor 'Niet nu' wat betreft de opslag en beluistering van audio, zo meldt persbureau AP. Apple stapt hiermee af van automatische opt-in voor gebruikers. Deze instelling wordt aangedragen bij upgraden naar 13.2 maar valt ook naderhand nog te wijzigen. Het is niet duidelijk of er een 'houdbaarheid' is aan deze instelling, en of iOS na verloop van tijd komt met een verzoek om audio toch wel te laten opslaan en beluisteren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in