Overslaan en naar de inhoud gaan

ING: coronacrisis heeft op korte termijn weinig impact op IT-sector

De brede ICT-sector wordt nu en op korte termijn niet of nauwelijks geraakt door het coronavirus. Sterker nog, voor een aantal subsectoren heeft de situatie nu juist een positieve invloed op het werk. Dat schrijft bank ING in een korte analyse.
omzetrisico
© Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

De bank maakte de snelle analyse na een belronde onder relaties. ING ziet een aantal gevolgen van de crisis in de sector. Datacenters zien een toename van het dataverkeer, door onder andere de toename van het thuiswerken. Die toename in thuiswerken is ook van invloed op activiteiten van de cloud- en servicebedrijven die de databewerking zien toenemen.

Leveringsproblemen

De handel in hardware kan leveringsproblemen ondervinden door stagnerende aanvoer uit het oosten. Op korte termijn kan waarschijnlijk geen oplossing worden gevonden voor alternatieve leveranciers en aanvoer. Ook consultancy en opleidingen ervaren problemen door het niet meer fysiek aanwezig kunnen zijn in bedrijven. “Deze groep zal moeten uitwijken naar digitale communicatievormen”, aldus ING.

De signalen blijven helaas niet positief. Voor de middellange termijn is waakzaamheid voor een aantal subsectoren geboden. Bijvoorbeeld omdat de sectoren die nu wel al de gevolgen ondervinden van de coronacrisis, denk aan het transport of horeca, hun IT-investeringen terug gaan schroeven, zegt sector bankier Dirk Visser van ING.

“Daar waar debiteurenrisico toeneemt door bedrijfsbeëindiging bij relaties, zal de cloud- en servicebedrijven zich steeds moeten beraden op de mogelijkheid tot afschalen van het eigen bedrijf. Dit uiteraard met aandacht voor de continuatie van de kernactiviteiten die bijdragen aan de recurring revenues. Daar waar medewerkers worden geoutsourced bij afnemers ontstaat het risico dat die contracten mogelijk door de afnemers worden beëindigd.”

IT-opleiders

IT-opleiders lieten eerder al weten hun inkomsten sterk te zien dalen als gevolg van de coronacrisis. Gemiddeld dalen de inkomsten met 70 procent omdat opleidingen worden uitgesteld of afgezegd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in