Overslaan en naar de inhoud gaan

IE-noodpatch blokkeert booten Windows

De voor de kerst plots uitgebrachte noodpatch voor Internet Explorer (IE) blijkt bepaalde laptopmodellen te kunnen saboteren. Lenovo-laptops met minder dan 8 gigabyte aan geheugen kunnen na installatie van de kritieke IE-securitypatch mogelijk niet meer booten, waarschuwt Microsoft. Een fix is nog in de maak.
patch
© Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

In het rijtje 'known issues' voor de recent uitgebrachte IE-noodpatch is een opvallende toevoeging gedaan. Na het installeren van die patch (KB4483229) kan er in combinatie met een eerder uitgebrachte update een acuut Windows-probleem optreden. Het besturingssysteem is dan mogelijk niet meer in staat om op te starten. Dit geldt voor bepaalde Lenovo-laptops die minder dan 8 gigabyte aan geheugen hebben, schrijft Microsoft in het supportdocument voor KB4483229.

Updatecombinatie

Deze onbedoelde sabotage van het Windows-booten gebeurt in combinatie met een update (KB4467691) die mid-november is uitgebracht. Deze aanpassing van Windows 10 bevat kwaliteitsverbeteringen, maar ook beveiligingsupdates voor Microsofts beide browsers: Edge en het oudere Internet Explorer. Laatstgenoemde heeft laatst een patch gekregen om een kwetsbaarheid te dichten die door kwaadwillenden al actief - en gericht - werd misbruikt.

Voor getroffen gebruikers van Lenovo-laptops die nu niet langer meer Windows kunnen starten geeft Microsoft nog workarounds. Het uitschakelen van Secure Boot, in de instellingen van BIOS-opvolger UEFI (Unified Extensible Firmware Interface), zou Windows weer aan de praat moeten krijgen. Als de schijfencryptie BitLocker van Windows is ingeschakeld, moet er na dat uitschakelen van Secure Boot mogelijk nog een sleutelhersteloperatie worden uitgevoerd. Microsoft werkt samen met Lenovo aan het oplossen van dit bootprobleem.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in