Overslaan en naar de inhoud gaan

HP verliest ook cassatiezaak tegen 123inkt.nl

HP heeft ook bij de Hoge Raad de tegen 123inkt.nl aangespannen rechtszaak verloren. Hiermee is er een einde gekomen aan een jarenlange octrooiruzie.

Eerder al won 123inkt.nl de zaken die HP had aangespannen bij de rechtbank in Den Haag en het gerechtshof in diezelfde stad. Het bedrijf ging in cassatie maar ook de Hoge Raad heeft 123inkt.nl nu in het gelijk gesteld.

Huismerk versus octrooi

Het Amerikaanse technologiebedrijf dagvaarde 123inkt.nl op 2 december 2014. In een bodemprocedure stelde HP dat de chips op de huismerk cartridges van 123inkt.nl inbreuk maakten op een octrooi van HP. De chips zouden teveel overeenkomsten hebben met de geheugenchips op HP cartridges. 123inkt.nl was van mening dat het patent van HP niet nieuw en niet innovatief was en dat HP het octrooirecht misbruikte om ten onrechte een monopolie te krijgen op cartridges voor HP-printers. Op 25 november 2015 werd 123inkt.nl door de rechter in het gelijk gesteld.

Vervolgens ging HP in hoger beroep. De uitspraak van het hoger beroep vond plaats op 24 mei 2017. Het hof oordeelde dat het octrooi van HP niet alleen op de chip zelf, maar ook op de toegepaste processen van de printer zit. HP was het niet eens met deze uitspraak en ging in cassatie bij de Hoge Raad. Die heeft op 19 april uitspraak gedaan en het eerdere arrest van het gerechtshof Den Haag bekrachtigd. Dit betekent dat het octrooi van HP op de chip definitief is vernietigd.

4 jaar procederen

Na vier jaar procederen is definitief duidelijk dat 123inkt.nl de huismerk cartridges gewoon mag blijven verkopen. HP gaf meer dan een half miljoen euro aan advocaatkosten uit en moet ook de advocatenkosten van 123inkt.nl vergoeden.

Gerben Kreuning, directeur van 123inkt.nl is uiteraard blij met de uitspraak van de Hoge Raad. “We hebben ons gelukkig niet laten afschrikken door het machtsvertoon van HP. Ik dacht: ‘Kom maar op, ik ben niet bang voor jullie!’.”

Reactie HP

HP laat in een reactie weten het niet eens te zijn met de uitspraak. "HP heeft in andere landen hetzelfde Europese patent succesvol laten gelden. We bestuderen de uitspraak om de basis van de beslissing te begrijpen, zeker ook gezien het hof ons patent geldig acht. HP doet enorme investeringen in het ontwikkelen van innovatieve producten voor onze klanten en we zullen onze intellectuele eigendomsrechten actief verdedigen, in Nederland en in het buitenland", laat Herbert Wormgoor weten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in