Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Hour of Code’ bijna van start

Volgende week is het overal ter wereld ‘Hour of Code’. Van 4 tot 10 december vinden er wereldwijd meer dan honderdduizend programmeeractiviteiten plaats, waarvan 110 in Nederland.
Microsoft Minecraft
© Microsoft
Microsoft

‘Hour of Code’ is een wereldwijde beweging die inmiddels honderden miljoenen kinderen – maar ook steeds meer volwassenen – in ruim 180 landen in aanraking heeft gebracht met programmeren.

In 2017 zijn er tot nu toe bijna 105.000 geregistreerde “Hour of Code’-activiteiten over de hele wereld, waarvan 110 in Nederland. Er zijn pakketten beschikbaar in 40 verschillende talen.

Er zijn handleidingen gemaakt voor onder meer Angry Birds, Anna en Elsa en Minecraft. Voor de wat meer gevorderden zijn er ook handleidingen voor Javascript, Khan Academy of Code HS. De handleidingen en tutorials blijven overigens ook na volgende week beschikbaar. Minecraft heeft dit jaar Hero’s Journey als gratis download beschikbaar gesteld. De tutorial is beschikbaar voor Windows, iOS en Android.

Oplopend tekort

Vanwege het snel oplopende tekort aan IT’ers is het belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd te interesseren voor een IT-opleiding. Het is ook essentieel dat kinderen de juiste digitale vaardigheden leren om door te stromen naar de banen van de toekomst. De tutorial van Minecraft biedt een speelse manier om te leren programmeren, waarin concepten als loops, debugging en functies aan bod komen. Als leerlingen de tutorial hebben voltooid, kunnen zij hun code exporteren naar Minecraft: Education Edition, waardoor ze hun eigen werk in de game kunnen terugzien.

Computational thinking

“Elk bedrijf is straks een softwarebedrijf”, zegt Martin Diepeveen van Microsoft Nederland. “Het is belangrijk dat kinderen in de basis weten uit welke componenten een programma bestaat en hoe het werkt. Programmeren is een belangrijke stap om kinderen ‘computational thinking’ aan te leren, het logisch en probleemoplossend kunnen denken.”

Hour of Code

Hour of Code is een 1 uur durende introductie in de wereld van de Informatica, bedacht om coderen begrijpbaar te maken en aan te tonen dat iedereen de basis kan leren. Het event vindt jaarlijks plaats tijdens de Computer Science Education Week, rond de verjaardag van pionerend informaticus Admiraal Grace Murray Hopper (9 december 1906). Partners van Hour of Code zijn onder meer Microsoft, Apple en Amazon.

Oud-president Barack Obama bracht het evenement in de Verenigde Staten meerdere malen onder de aandacht, omdat hij het belangrijk vindt dat zo veel mogelijk mensen leren programmeren. Ook voormalig eurocommissaris Neelie Kroes is groot supporter van Hour of Code. Voor zover bekend heeft Donald Trump, de huidige president van de VS, zich nog niet uitgelaten over het initiatief.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in