Overslaan en naar de inhoud gaan

Hololens wordt militaire uitrusting

Soldaten van het Amerikaanse leger krijgen volgend jaar de beschikking over 2550 proototypes van de nieuwe versie van de Hololens. Ze gaan ze gebruiken voor trainingsdoeleinden maar ook in gevechtssituaties. Wanneer het systeem voldoet mag Microsoft 100.000 AR-brillen leveren.
AR-headset
© Microsoft
Microsoft

Het Amerikaanse leger maakt nu ook al gebruik van de Hololens voor trainingsdoeleinden. In praktijk blijkt het huidige model wel wat problemen op te leveren. Zo is de AR-bril bijvoorbeeld te groot om bij acties te gebruiken. Toch zijn de ervaringen met de toegevoegde waarde van augmented reality zo goed dat een opdracht voor een nieuw systeem is uitgeschreven.

Het Integrated Visual Augmentation System (IVAS) - de opvolger van Heads Up Display (HUD 3.0) moet volgens de opdracht een systeem moeten zijn met een bril of visuele form factor met geïntegreerde 3D display, digitale camera's een ballistische laser en gehoorbescherming. Het systeem moet het mogelijk maken op afstand wapens te detecteren en sneller doelen op te sporen onder meer met warmte- en nachtkijkers. Het systeem moet de essentiële levensfuncties van een soldaat kunnen registreren zoals hartslag en ademhaling en een hersenschudding kunnen detecteren.

Volgens Bloomberg heeft ook Magic Leap een offerte uitgebracht om in ieder geval een deel van het systeem te leveren.

Weerstand groeit

Bij Microsoft is het contract echter bepaald geen gelopen race. Veel werknemers hebben bezwaar tegen het werken aan defensieprojecten. Zo drong een groep verontruste medewerkers in een open brief aan het management er al op aan het contract verbreken met de Immigration and Customs Enforcement (ICE) vanwege het beleid van deze organisatie om gezinnen te scheiden. Ook bij andere IT-bedrijven zoals bij Google groeit de weerstand tegen het ontwikkelen van systemen voor militaire doeleinden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in