Overslaan en naar de inhoud gaan

Hogescholen starten samenwerkingsverband in ICT-onderzoek

Hbo-instellingen werken sinds 1 september officieel samen binnen het platform Praktijkgericht ICT-onderzoek PRIO. Regieorgaan SIA heeft PRIO officieel erkend als nieuw lectorenplatform, waardoor er ook subsidie beschikbaar kwam voor dit onderwijsinitiatief. Met platform PRIO willen de hbo-instellingen de impact en samenwerking van ict-onderzoek vanuit hogescholen vergroten.
© Unsplash
Unsplash

Het praktijkgerichte ict-onderzoek aan hogescholen is tot nu toe veelal regionaal georiënteerd. Door bundeling in het platform willen hbo-instellingen de activiteiten nu ook zichtbaar maken op landelijk niveau, zowel bij beleidsmakers als ook bij bedrijven. PRIO faciliteert onder andere de ontwikkeling van een online samenwerkingsomgeving op platformprio.nl. 

Één gezicht laten zien

“Een platform als PRIO bestond nog niet op hbo-niveau. Wetenschappelijke universiteiten zijn al jaren verenigd in het platform IPN. Dat is daarmee ook gelijk een aanspreekpunt voor de overheid en bedrijfsleven. Als platform PRIO kunnen hogescholen naar Den Haag ook één gezicht laten zien”, legt Projectcoördinator van PRIO Leontine Born uit.

Platform PRIO vervult hiermee een brugfunctie tussen studenten, onderzoekers, overheden en het MKB. Born: “Het verschil met universitair onderzoek is dat hbo-onderzoek altijd praktijkgericht is. Universiteiten doen meer fundamenteel onderzoek, waar hogescholen altijd gericht zijn op praktijkcases. Daarmee richt hbo-ict-onderzoek zich met name op het middenbedrijf.”

Over IT in onderwijs, ethiek, security

Het platform focust op zich op vijf thema’s. Learning & Education onderzoekt hoe ICT in het onderwijs kan worden ingezet en mensen in staat stelt zich verder te ontwikkelen in de maatschappij. Responsible Application of Data & AI bekijkt hoe kunstmatige intelligentie en grote hoeveelheden data op een verantwoorde manier in de praktijk toepasbaar zijn. Digital Cities & Communities richt zich op hoe digitale technologie kan worden toegepast om de kwaliteit van leven in steden te verbeteren. Health & Wellbeing onderzoekt hoe ICT inzetbaar is om mensen gezonder en langer te laten leven. En het vijfde thema Cybersecurity richt zich op het beschermen van apparaten en elektronische systemen, netwerken en gegevens tegen schadelijke aanvallen.

Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA (Regieorgaan SIA) is onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). In Regieorgaan SIA werken hogescholen en de praktijk nauw samen met als doel het verbeteren van de beroepspraktijk en het hoger beroepsonderwijs.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in