Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoeveel mag een internetaansluiting kosten?

Een internetaansluiting kun je vrijwel overal ter wereld krijgen. Voor de meeste huishoudens en bedrijven in de westerse wereld is een 10 Mbps-aansluiting de gewoonste zaak van de wereld en de prijs waard. In Yemen echter kost een 10 Mbps ruim 426 gemiddelde jaarsalarissen.
Netwerk, computer, internet, dataverkeer,
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

In onze omgeving gaan bedrijven, familie, vrienden en kennissen er voetstoots van uit dat iemand te bereiken is via internet. In Nederland is een huishouden met een gemiddeld inkomen 0,13 procent daarvan kwijt aan een 10 Mbps-verbinding, volgens een recent wereldwijd onderzoek van NetCredit.

Nederland hoort daarbij in Europa bij de landen waar internet het best betaalbaar is. Alleen huishoudens in Liechtenstein (0,05%), Monaco (0,07%) Luxemburg (0,08%), Andorra (0,08%) en IJsland zijn beter af. Binnen Europa zijn de verschillen al aanzienlijk. Albanië is van alle Europese landen de plek waar een huishouden met een gemiddeld inkomen het meest aan internet kwijt is, namelijk 4,86%).

Hoewel de prijzen die internetaanbieders rekenen verschillen per land, blijkt dat de grote verschillen in het gemiddeld inkomen de meest bepalende factor te zijn in de vraag of internet betaalbaar is in een land.

Gemiddeld maandinkomen bepaalt veel maar niet alles

Het mag daarom geen verrassing zijn dat huishoudens in Centraal Azië en Afrika het slechtst af zijn, met als uitschieters Jemen (42.665%) en Mauretanië (7812%). Jemen is volgens de Verenigde Naties het armste land ter wereld en de burgeroorlog die al jaren aanhoud maakt het ook onmogelijk een betrouwbaar internet aan te leggen. De prijs voor een breedbandverbinding is daar dan ook extreem hoog, namelijk 37.686 dollar per maand.

NetCredit maakte voor de vergelijkingen gebruik van World Bank data voor gegevens over de gemiddelde jaarinkomens. Die werden door 12 gedeeld voor het gemiddelde maandinkomen. Cijfers van Cable.co.uk werden gebruik voor de gegevens over de prijzen voor een breedbandpakket per land.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in