Overslaan en naar de inhoud gaan

Helft Nederlanders wil wel bankieren bij techbedrijven

Nederlandse banken doen het nog relatief goed in vergelijking met bancaire instellingen wereldwijd. Techbedrijven als Google, Amazon, PayPal en Alibaba zijn bij consumenten meer in trek voor bankzaken, blijkt uit onderzoek van adviesbureau Bain & Company. Eerder hebben ING Bank en DNB al gewaarschuwd voor de bankbusinessbedreiging door techtitanen.
Android Pay
© Google
Google

Het onderzoek, uitgevoerd onder 152.000 consumenten wereldwijd, geeft aan dat meer dan de helft van de respondenten zijn (of haar) geld eerder zou toevertrouwen aan een techbedrijf dan aan een bank. In Nederland ligt dat percentage inmiddels net onder de 50, meldt het FD. Banken genieten minder vertrouwen van consumenten dan zij van oudsher hadden, en mogelijk ook minder dan zij zelf denken.

Makkelijk, snel, goed

Banken kunnen het oprukken van techbedrijven tegengaan door zich meer te richten op de digitale ervaringen van hun klanten, adviseert Bain & Company op basis van het onderzoek. Naast kwaliteit en simplificatie gelden hierbij ook factoren als tijdsbesparing, zorgverlaging en nalatenschap. Dat laatste is vertrouwen van consumenten dat geldzaken onderbrengen bij een bedrijf een goede investering is voor toekomstige generaties.

"Amazon en Apple hebben fans. Nederlandse banken hebben moeite échte fans te creëren", vertelt Bain-partner Fleur van Beem aan het FD. Hierbij speelt leeftijd van consumenten ook een belangrijke rol. Van de ondervraagde respondenten die tussen 18 en 34 jaar oud zijn, geeft twee derde aan dat ze wel willen bankieren bij een gevestigd techbedrijf. In de Verenigde Staten ligt dit aandeel al op 80 procent. Naast dreigend verlies van bankzaken speelt hierbij ook het mogelijk verliezen van klantcontact en daarmee mislopen van waardevolle transactiedata.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in