Overslaan en naar de inhoud gaan

Groningse 5G-proeftuin krijgt 2 miljoen

De 5G-proeftuin van 5Groningen heeft 2 miljoen euro aan subsidie toegekend gekregen om innovaties op het gebied van 5G te verkennen. Deze som komt neer op een budgetverdubbeling voor het initiatief. Door de subsidie wordt de proeftuin – die nu bestaat uit het 5G Lab op het Zernike-terrein in Groningen – uitgebreid met een aantal testlocaties in Noord-Groningen.
Zelfrijdend busje op testlocatie 5G Groningen
© 5G Groningen
5G Groningen

De Groningse proeftuin bestaat sinds 2017 en is een initiatief van de Economic Board Groningen en negen founding fathers. Het initiatief onderzoekt mogelijke toepassingen van 5G in rurale gebieden. “De Economic Board Groningen heeft voor het aardbevingsgebied gekozen om met dit initiatief een impuls te geven aan de regio. De innovaties waarmee wordt getest, vormen vaak het antwoord op maatschappelijke uitdagingen waar deze regio voor staat. We onderzoeken bijvoorbeeld geen mogelijkheden van 5G bij grote mensenmassa, dat past niet bij dit gebied”, zegt programmamanager Peter Rake van 5Groningen. Onderzocht worden toepassingen in de landbouw, de zorg of het verkeer.

Zeventien pilots

Het testen van nieuwe 5G-toepassingen is belangrijk, zegt Rake. “Het is nodig om te weten hoe de communicatie verloopt, hoe de infrastructuur er uit moet zien als grote hoeveelheden data worden verstuurd, of wat de dichtheid van de antennes moet zijn. De partners gebruiken het ook om te onderzoeken hoe verdienmodellen er uit zien, welke abonnementen mogelijk zijn.”

In 2017 zijn de eerste vijf pilots gestart binnen het 5G Lab. Inmiddels worden 17 pilots uitgevoerd en er zijn tientallen ideeën ingediend voor innovaties in allerlei sectoren. De 5G-proeftuin is uniek in de wereld omdat het om een proeftuin op het platteland gaat en om de veelheid aan toepassingen waarmee getest wordt. Uiteindelijk hopen we dat door de proeftuin de regio koploper wordt op het gebied van 5G-toepassingen, in Nederland, in Europa en misschien wel in de wereld”, zegt Rake.

Realtime akker-analyse

Een van de experimenten die wordt uitgevoerd is een drone die opnames maakt van akkerbouwgewassen. De data worden tijdens de vlucht geüpload naar een centrale computer voor analyse en omgezet in informatie voor de eindgebruiker. Door de lage latency en hoge bandbreedte van 5G kunnen beelden bijna realtime naar de boeren worden doorgezet. Voorheen duurde dergelijke datadoorgifte tot aan de boer wel vijf uur.

Een ander experiment wordt uitgevoerd met een zelfrijdend busje. Deze autonome auto zou een alternatief kunnen zijn voor het openbaar vervoer in een dunbevolkte regio. Door 5G toe te passen bij het cameratoezicht kan een extra stuk veiligheid worden ingebouwd om zo het voertuig nog beter te laten functioneren.

Het initiatief van de 5G-proeftuin loopt in elk geval tot 2020. De founding fathers van 5Groningen naast de Economic Board Groningen zijn de Hanzehogeschool Groningen, de Rijksuniversiteit Groningen, TNO, KPN, Vodafone Ziggo, Huawei Technologies (Netherlands), Ericsson, SURF, en het Agentschap Telecom.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in