Overslaan en naar de inhoud gaan

Grapperhaus wil cybercriminelen zwaarder straffen

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft een wetsvoorstel ingediend dat ertoe moet leiden dat phishing en andere vormen van betaalfraude zwaarder worden gestraft. De maximale straffen voor fraude door cybercriminelen moeten wat de minister betreft omhoog.
rechter hamer
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Het voorstel voor de nieuwe regels werd deze week naar de Tweede Kamer gestuurd. Als het voorstel wordt aangenomen, wordt de maximum gevangenisstraf voor via cybercrime verkregen betaalgegevens, oftewel phishing, verhoogd van twee jaar naar drie jaar, zo meldt Grapperhaus in een memorie van toelichting.

Wie betaalgegevens of applicaties vervalst kan in een mogelijk nieuwe situatie maximaal zes jaar in de cel belanden. Criminelen die betaalgegevens bezitten of doorverkopen kunnen een jaar gevangenisstraf krijgen.

“Het strafmaximum van enkele computerdelicten wordt verhoogd in gevallen waarin die misdrijven betrekking hebben op betaalinstrumenten of zijn gepleegd met het oogmerk van wederrechtelijke bevoordeling. Daarnaast wordt het bereik van een tweetal valsheidsdelicten verbreed van betaalpassen naar ook andere niet-contante betaalinstrumenten”, aldus de minister.

Ook EU werkt aan zwaardere straffen

De straffen voor cybercriminelen lijken in zijn algemeenheid toe te nemen. Eerder dit jaar werd ook al het sanctiesysteem van de Europese Unie voor mensen of organisaties die betrokken zijn bij cyberaanvallen met een jaar verlengd. Met de maatregel kunnen banktegoeden worden bevroren en reisverboden worden opgelegd aan cybercriminelen die een belangrijke dreiging vormen voor de EU of een lidstaat.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in