Overslaan en naar de inhoud gaan

Google schrapt gratis datavisualisatietool

Google schrapt een relatief minder bekende tool die het gratis aanbiedt voor het visualiseren van grote datasets. Fusion Tables, wat spreadsheets combineert met databases en visualiatiefuncties, gaat er op 3 december 2019 uit. Gebruikers kunnen hun data over enkele maanden in één keer downloaden, maar een rechtstreeks migratiepad biedt Google vooralsnog niet.
datavisualisatie
© Google
Google

Gebruikers van Fusion Tables hebben van de internetreus een mail gekregen waarin het schrappen van weer een Google-dienst wordt aangekondigd. De negen jaar oude tool voor datavisualisatie is voortgekomen uit de proeftuin van Google Labs en is door het leven gegaan als een experimenteel product. Daar komt volgend jaar een einde aan.

Bulkexport vanaf maart

Google geeft nu instructies hoe gebruikers hun tabellen van Fusion kunnen downloaden. In eerste instantie is dit een handmatige actie die per stuk moet worden uitgevoerd. “Als je veel tabellen hebt, zullen we het makkelijk maken om al je data in één stap te downloaden via Google Takeout, vanaf maart 2019”, schrijft Google. Takeout is de portalsite voor export van gebruikersdata bij Google.

De aankondiging van het einde voor Fusion Tables heeft op online-fora en social media al geleid tot zoektochten naar goede, gelijkwaardige alternatieven. Daarbij wordt onder meer spreadsheet-app Airtable genoemd, die kracht combineert met gebruiksvriendelijkheid (en zelfs een no-code aanpak). Andere mogelijke opties zijn CartoDB, Infogram Charts, visual.ly create, Qgis Cloud, en GIS Cloud.

Daarnaast worden ook complexere alternatieven aangedragen zoals Amazons clouddienst EC2 in combinatie met bijvoorbeeld ArcGIS Server. Vergelijkingssite AlternativeTo noemt onder meer visualisatiesoftware Tableau, BI-pakket Pentaho, en data analytics tool Zoho Analytics. Gratis alternatieven komen vaak neer op instapversies van de genoemde tools.

Alternatieven

Google zelf reikt in zijn Help Center weliswaar wat mogelijkheden aan, die volgens de leverancier “diepere ervaringen bieden in meer gespecialiseerde domeinen”. Het gaat hierbij echter om technisch diepgaandere tools, die meer op het terrein van softwaredevelopers liggen. Google’s opsomming omvat cloud datawarehouse BigQuery, databaseservice Cloud SQL, online-spreadsheet Sheets, en business intelligence tool Data Studio.

Gewone gebruikers van Fusion Tables, waaronder onderzoekers, wetenschappers en journalisten, zouden hiermee echter niet of minder goed uit de voeten kunnen. Dit door enerzijds de lagere mate van toegankelijkheid voor de door Google genoemde tools, en anderzijds gebrek aan bepaalde functionaliteit.

Interne tools uitbrengen

Google hint nog naar een betere oplossing, wat dan meer een opvolger kan zijn voor Fusion Tables. Onder het kopje ‘Coming soon’ schrijft het bedrijf in zijn blogppost dat enkele teams binnen Google eigen tools hebben ontwikkeld die krachtige visualisaties op kaarten kunnen creëren.

Deze interne tools worden doorontwikkeld met het oog op publieke beschikbaarheid ervan. “We zullen meer te delen hebben hierover in de komende maanden.” Google adviseert geïnteresseerden om zich aan te melden voor mails met informatie-updates. De interesse op basis van deze aanmeldingen wordt de komende weken geïnventariseerd waarna Google zal communiceren per mail.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in