Overslaan en naar de inhoud gaan

Fujitsu bouwt nu ook AI-supercomputer

Het National Institute of Advanced Industrial Science and Technology (AIST) Kashiwa Centre kondigt aan dat Fujitsu een nieuwe supercomputer voor het centrum gaat bouwen die een aanvulling moet vormen op het huidige AI bridging cloud infrastructure system (ABCI). Een andere supercomputer - de Fugaku - gebouwd door Fujitsu, kreeg onlangs erkenning als de krachtigste supercomputer ter wereld.
artificial intelligence
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Met een verwachte topprestatie van 19,2 teraflops zal deze nieuwe machine de top van de supercomputerlijst niet gaan halen. De Fugaku haalt 415,5 petaflops. Maar dat is ook niet de bedoeling van deze nieuwe supercomputer die in de loop van volgend jaar in werking moet komen.

Het systeem wordt onderdeel van ABCI dat onderzoekers van universiteiten en het bedrijfsleven van startups tot grote energiebedrijven mogelijkheden geeft voor het experimenteren met kunstmatige intelligentie, zoals machine learning en deep learning. 

In combinatie met de machines die al staan bij ACBI moet het systeem echter wel in staat zijn tot theoretisch maximumprestaties van 850 petaflops in 'half-precision floating-point operations'.

De Fugaku-supercomputer was onlangs nog in het nieuws naar aanleiding van simulatie-experimenten die lieten zien hoe virusdeeltjes zich bewegen bij gebruik van mondkapjes en gezichts- en spatschermen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in