Overslaan en naar de inhoud gaan

Fox-IT-oprichter Ronald Prins start nieuw securitybedrijf

Ronald Prins, oprichter van securitybedrijf Fox-IT en voormalig lid van de toezichtcommissie voor de inlichtingendiensten, is een nieuw securitybedrijf gestart. Daarmee wil Prins bedrijven gaan helpen die dreiging voelen vanuit statelijke actoren. In het bedrijf gaan ook voormalig werknemers van Fox-IT aan de slag.
Hunt & Hackett mede-oprichter Prins
© Ronald Prins
Ronald Prins

Ronald Prins werd in Nederland bekend als topman van beveiligingsbedrijf Fox-IT, dat hij in 1999 oprichtte. Fox-IT beveiligt nu onder meer de systemen van de Rijksoverheid. In 2015 werd het Nederlandse bedrijf verkocht aan een Brits concern en in 2017 ging Prins aan de slag bij de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB). Prins zat verder in de Onderzoeksraad voor de Veiligheid.

Daarmee was hij niet meer actief in het bedrijfsleven qua IT-security. Maar nu start hij toch weer een nieuw securitybedrijf, samen met voormalig mede-eigenaar van Fox-IT Jurjen Harskamp. "Ik kan mijn kracht beter inzetten om Nederland via een bedrijf veiliger te maken dan dat ik dat via de overheidszijde kon", vertelt Prins aan RTL Nieuws.

Securitygevolgen op lange termijn

Dat nieuwe bedrijf - met de naam Hunt & Hackett - moet zich vooral bezig gaan houden met 'serieuze spionage en heftige ransomware', zo vertelt de topman. "Ik maak me meer druk om de problemen die ik heb gezien met organisaties waarbij hackers uit Rusland, China en Iran bedrijven binnendringen om geheimen te stelen. Zaken waar zij beter van worden en wij slechter. Dat is op de lange termijn slecht, maar dat merken bedrijven op de korte termijn niet." 

Volgens Prins worden bedrijven zich ook al steeds beter bewust van het gevaar van deze dreigingen. "De industrie heeft door dat ze er in moet investeren." Zo zijn er al veel bedrijven die geld betalen bij ransomware-aanvallen om de systemen weer op gang te krijgen, vertelt de beveiligingstopman. Dat ze cybercriminele afpersers betalen, maken deze slachtoffers echter lang niet altijd openbaar.

Talent van Fox-IT

Hunt & Hackett heeft al een aantal werknemers. Het gaat om tien oud-medewerkers van Fox-IT, waar Prins al eerder mee gewerkt heeft. De meeste van deze mensen werkten in de tussentijd echter ergens anders. Eén van de nieuwe werknemers is nu nog wel actief bij Fox-IT. Het bedrijf gaat diverse diensten aanbieden. Daaronder vallen Security Office-as-a-Service, managed detection & response, validatie en incident response.

H&H-topman Prins laat in een reactie aan AG Connect weten dat de huidige bezetting van het nieuwe, Nederlandse IT-securitybedrijf niet de recent vertrokken drie topmanagers van Fox-IT omvat. Algemeen directeur Erik Ploegmakers, COO Jeremy Butcher en directeur Jurgen Delfos van de aparte cryptografiedivisie zijn na een plotse schorsing weggestuurd. Zij waren betrokken bij een Nederlandse 'couppoging' om Fox-IT weer uit Britse handen te krijgen. Fox-IT is daarna meer onder Brits bestuur geplaatst door eigenaar NCC Group.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in