Overslaan en naar de inhoud gaan

Falende koeling zorgde voor grote storing Azure-clouddiensten

Microsoft kwam vrijdagavond met een verklaring voor de belangrijke storing die klanten van Azure-dienstverlening in het oosten van de Verenigde Staten op 3 maart trof. De belangrijkste oorzaak was een falen van de redundante koelingsvoorzieningen.
Microsoft datacenter
© CC BY 2.0 - Flickr.com
CC BY 2.0 - Flickr.com

Vanwege een storing in de automatische klimaatbeheersing in verschillende ruimten van een datacentrum in de EAST US region kwamen Storage, Compute en Networking in de problemen en alle diensten die daarvan afhankelijk waren. De problemen duurden van half 10 's ochtends tot 16:00 's middags lokale tijd (ET).

Microsoft geeft aan dat elke component van het koelingsysteem minstens een backup heeft (N+1 redundancy), maar dat kon niet verhinderen dat de koelende luchtstromen in het datacentrum significant verminderden. Daardoor ontstond een cascade aan gebeurtenissen die uiteindelijk resulteerden in het falen van netwerkcomonenten, vielen de virtual machines uit en gingen ook een aantal opslageenheden offline.

Problemen volgden elkaar op

Het probleem met de koeling kon worden opgelost met een reset van het systeem. Maar als gevolg van het type storing, moest elke koelingseenheid handmatig worden gereactiveerd. Dat was al na een half uur gefixed. Daarna moesten echter alle componenten weer opnieuw worden opgestart.. Met name de oplsag en compute VM's wilden aanvankelijk niet automatisch herstarten. Dat lukte uiteindelijk wel zodat om 22:00 vrijwel 100 procent van de dienstverlening weer beschikbaar was.

Microsoft gaat diep door het stof in het aanbieden van excuses. Volgens het bedrijf is ook van deze incidenten weer geleerd. Zo wordt het automatisch klimaatbeheersingssysteem aan een gedetailleerd vervolgonderzoek onderworpen en de noodzakelijke aanpassingen ook aangebracht in de overige datacentra in de wereld die met hetzelfde koelingssysteem werken.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in