Overslaan en naar de inhoud gaan

Facebook-VPN geeft social network meer privacy-info

's Werelds grootste social network biedt enkele gebruikers nu zijn VPN-client aan in de eigen iOS-app. De in-app optie Protect leidt naar de gratis VPN-app Onavo in Apple's App Store. Dit geeft een virtual private network dat gebruikers afschermt voor de websites die zij bezoeken, maar geeft tegelijkertijd Facebook inzicht in al die data.
© CC0 Pixabay
CC0 Pixabay

Nut en soms zelfs noodzaak van VPN (virtual private networks) dringen geleidelijk aan door voor meer dan alleen zakelijke gebruikers die toegang nodig hebben tot gevoelige bedrijfsgegevens of -applicaties. Ook gewone werknemers en consumenten kunnen veel hebben aan een goede VPN-client. Probleem is wel dat zo'n IP-tunnel voor internetverkeer dan wel zelf betrouwbaar en privacybeschermend moet zijn.

Opgepast: VPN

Onder meer techblog Gizmodo waarschuwt nu voor de VPN-dienst die Facebook aanbiedt. De Onavo Protect app die bij sommige gebruikers opduikt in de Facebook-app op iOS krijgt niet bepaald de goedkeuring van het Amerikaanse techblog. Facebook krijgt zo namelijk meer inzicht in wat zijn gebruikers doen buiten het eigen sociale netwerk en buiten de eigen iOS-app.

Onavao's VPN stelt Facebook in staat om gebruikersactiviteit te monitoren over verschillende andere apps. Op computers gebeurt dit al doordat het social network middels cookies en andere middelen gebruikers kan blijven volgen op het grotere internet. Apps op smartphones verhinderen deze traditionele trackingmethodes echter. De nu proefsgewijs aangeboden VPN-client is daar een oplossing voor.

Gebruikers én apps monitoren

Gizmodo en ook TechCrunch stellen dat Facebook hiermee niet alleen gebruikers beter in de gaten wil en kan houden. De monitoring van app-gebruik geeft het bedrijf van Mark Zuckerberg ook inzicht in welke apps in de lift zitten en dus een bedreiging - of kans - voor Facebook kunnen zijn. Daarnaast kan het ook zien welke nieuwe functies van welke apps aanslaan en welke niet. 's Werelds grootste social network heeft al dreigende concurrentie van Instagram, WhatsApp en Snapchat op verschillende manieren weten te pareren.

Update:

Ook in Nederland is er flinke kritiek op de beveiliging die Facebook pretendeert te bieden met zijn VPN-app. De Consumentenbond adviseert ronduit om deze VPN-client voor smartphones niet te gebruiken. "Facebook belooft met zijn Onavo Protect - VPN Security extra bescherming van persoonlijke gegevens, terwijl de app in feite juist de privacy van de gebruikers schendt", stelt de bond.

Hierbij hekelt de Consumentenbond ook en vooral de manier waarop Facebook zijn VPN aan de man brengt. "Onder het misleidende mom van extra privacy en veiligheid verzamelt het bedrijf met de app alle denkbare gegevens van de gebruiker, zoals naam, telefoonnummer, apparaatgegevens, locatie, apps op het apparaat, bezochte websites."

Een deel van die gegevens heeft het social network misschien al, of kan het al vergaren, maar de privacy-inbreuk via de VPN-app gaat verder. "Facebook eigent zich het recht toe deze gegevens te analyseren én door te spelen aan andere partijen, maar dat is alleen te lezen in de volledige privacyverklaring die is weggestopt achter een link. In de verkorte versie van de verklaring die gebruikers bij de installatie zien, staat hier niets over."

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in