Overslaan en naar de inhoud gaan

Facebook liet inhuurkrachten speech-to-text uittikken

Ook Facebook liet tot voor kort honderden inhuurkrachten audiofragmenten van gebruikers beluisteren. Ze werden ingeschakeld om de geluidsfragmenten uit te schrijven zonder dat gebruikers daarvan op de hoogte waren.
Mobiele telefoon
© Unsplash
Unsplash

Persbureau Bloomberg kwam deze praktijk op het spoor op basis van gesprekken met ingewijden. Facebook heeft het transcriberen bevestigd, maar benadrukt dat het bedrijf hier al meer dan een week geleden mee is gestopt. Ook zouden de inhuurkrachten niet weten waar de audio was opgenomen of kunnen herleiden van wie deze afkomstig was. De inhuurkrachten zouden zelfs niet weten waarom Facebook de fragmenten liet uittikken.

Het ging om audiofragmenten van Messenger-gebruikers die zelf hadden aangegeven dat ze hun geluid op schrift gesteld wilden hebben, bijvoorbeeld voor een berichtje. Facebook heeft daar een computergestuurde toepassing voor. De externe krachten die meeluisterden, deden dat volgens het socialemediabedrijf om te controleren of de computer zijn werk goed deed.

Zuckerberg ontkende meeluisteren

De laatste tijd zijn meerdere techconcerns in opspraak gekomen vanwege meeluisteren. Zo besloot Apple te stoppen met het meeluisteren van spraakopdrachten aan het hulpje Siri en Google kwam met een vergelijkbare maatregel voor gesprekken met zijn Assistent, die onder andere in de Home-luidspreker zit.

Facebook-CEO Mark Zuckerberg ontkende in april bij een hoorzitting van het Amerikaanse Congress dat zijn bedrijf ongevraagd meeluistert met wat de microfoon van een mobiel apparaat opvangt. Het ging toen met name om het gerucht dat Facebook audiofragmenten zou analyseren voor het opbouwen van gebruikersprofielen die weer werden verkocht voor het tonen van relevante advertenties.Hij zei destijds dat alleen audio werd vastgelegd op momenten dat gebruikers daar zelf om vragen, bijvoorbeeld in geval van speech-to-text voor een berichtje. Wat er met de audio gebeurde na geautomatiseerde transcriptie, zei hij er niet bij.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in