Overslaan en naar de inhoud gaan

'EZ dwingt gemeenten tot 5G-antenneproliferatie'

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) wil de uitrol van 5G in Nederland vlot aanpakken. Daarbij wil het gemeenten de plicht geven om mee te werken aan de aanleg van antenne-installaties voor supersnel internet in openbare gebouwen, lantaarnpalen en verkeerslichten. Dit staat in een voorlopig wetsvoorstel van EZK.
mobiel opstelpunt KPN
© KPN
KPN

De door het ministerie geplande verplichting voor gemeenten dient om ook in drukke gebieden hoge datasnelheden via 5G te kunnen garanderen. Daar zijn dan veel meer zendmasten en kleine antenne-installaties voor nodig dan voor voorgaande telecomtechnologieën zoals 4G en 3G. Afhankelijk van de gebruikte frequentie heeft 5G een relatief kleiner bereik, dan wel een een lager liggende doorvoersnelheid voor dataverkeer.

Bushokjes, lantaarnpalen én binnen

Het voorlopige wetsvoorstel van EZK waarin gemeenten worden verplicht om zogeheten small cells te installeren, moet de huidige kleinschalige uitrol daarvan enorm vergroten. Deze kleine zend- en ontvangststations worden momenteel al geplaatst in bijvoorbeeld bushokjes en lantaarnpalen, maar ook binnen in gebouwen waar 5G-signalen niet altijd goed of ver genoeg doordringen.

Door het wetsvoorstel van het kabinet worden de mogelijkheden aanmerkelijk vergroot, zegt een woordvoerder van het Agentschap Telecom tegen het AD. "Doordat overheden openbare gebouwen en publieke infrastructuur ter beschikking moeten stellen, kan dit zorgen voor meer mogelijkheden om small cells te plaatsen."

Volgens het kabinet is de antenneplicht noodzakelijk om ‘toonaangevende diensten aan gebruikers te kunnen aanbieden’. Dit omvat niet alleen mobiele internettoegang die simpelweg sneller is dan huidige 4G-verbindingen. 5G is juist veelbelovend voor nieuwere toepassingen zoals autonome auto’s.

46.603 antennes nu

Momenteel telt Nederland 46.603 mobiele antennes, aldus het Antennebureau van de Rijksoverheid. Eind vorig jaar waren dit er nog 46.021 stuks. Vanaf 2022 komen daar waarschijnlijk enkele tienduizenden antennes voor mobieldataverkeer bij, meldt het AD nu. 5G wordt dan namelijk op grote schaal uitgerold in Nederland. Het Agentschap Telecom kan nu nog niet voorspellen hoeveel antennes er geplaatst gaan worden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in