Overslaan en naar de inhoud gaan

Europol haalt duizenden illegale webwinkels offline.

Europol heeft ruim 3.300 malafide webwinkels offline gehaald. De actie was onderdeel van een grote Europese operatie tegen namaakgoederen, genaamd Aphrodite II. De veiligheidsdienst haalde naast de duizenden webwinkels ook nog eens 16.470 accounts op sociale media offline.
webwinkel
© CC BY 2.0 - Flickr
CC BY 2.0 - Flickr

Europol had de webwinkels op de korrel omdat ze namaakgoederen verspreidden. Bij de operatie werden 30 verdachten gearresteerd en 4,7 miljoen namaakgoederen in beslag genomen.

Grote rol voor social media

Volgens Europol spelen de sociale media een grote rol in de verspreiding van namaakgoederen. In een verklaring schrijft de Europese politiedienst maken instant-messaging services het voor criminelen makkelijk om contact te leggen. “Criminele groepen maken voortdurend misbruik van de communicatiemogelijkheden van digitale platforms zoals websites, sociale media en instant messaging voor verkeer en verkopen namaakproducten. De exponentiële groei van internetplatforms heeft ook de ontwikkeling van online marktplaatsen (ook bekend als e-stores) beïnvloed die als alternatieve detailhandelskanalen worden beschouwd. Deze nieuwe markten maken ook gebruik van sociale kanalen om illegale activiteiten te plegen.”

De politiedienst zegt nog niet klaar te zijn met het onderzoek, en belooft verdere acties tegen de malafide webwinkels. “We breiden, gesteund door de particuliere sector, onze acties uit op de online handel in nagemaakte producten. Om de dreiging tegen te gaan, onderzoekt Europol de omvang van het probleem, verzamelt bewijsmateriaal en houdt toezicht op sociale media en verkoopplatforms.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in