Overslaan en naar de inhoud gaan

Elon Musks Starlink Internetsatellietnet werkt

Elon Musk heeft met een kort Twitterbericht aangegeven dit verstuurd te hebben via het nieuwe satellietnetwerk van zijn bedrijf Starlink dat breedbandinternet beschikbaar wil maken in afgelegen gebieden.
SpaceX Starlink launch
© SpaceX
SpaceX

Starlink lanceerde voor de zomer de eerste 60 satellieten van een netwerk dat uiteindelijk uit wel 42.000 van dergelijke kunstmanen in een lage baan om de aarde moet bestaan. Blijkbaar zijn deze eerste exemplaren nu zodanig ingericht dat zij kunnen functioneren als internetknoopppunt.

De satellieten maken contact met grondstations die ongeveer de grootte van een pizzadoos hebben. Volgens Musk is er grote behoefte aan een netwerk dat wereldwijd breedband kan leveren. Veel mensen in de meer afgelegen gebieden zijn nog altijd afhankelijk van inbelverbindingen of DSL-verbindingen die de capaciteit van een megabit per seconde niet halen. Die situatie doet zich ook voor in de Verenigde Staten.

Nog grote gebieden zonder breedband

In de stedelijke gebieden zijn de voorzieningen prima, maar zelfs net iets ten oosten van Silicon Valley - toch de bakermat van internet - zijn veel huzien verstoken van een goede verbinding en is er bijvoorbeeld ook nauwelijks dekking van mobiele netwerken. Ook in Nederland - een van de landen ter wereld met de beste data-infrastructuur - zijn nog heel wat plekken waar geen capaciteit van een megabit per seconde beschikbaar is, om maar niet te spreken van de gebieden op aarde die er nog veel slechter aan toe zijn.

Satellietnetwerken kunnen daar verandering in brengen, hoewel nog niet duidelijk is wat de capaciteit is die dergelijke verbindingen kunnen leveren en tegen welke prijs.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in