Overslaan en naar de inhoud gaan

Echte Spectre-oplossing AMD komt in 2019

Processorproducent AMD voorziet zijn aankomende Zen 2-chips van bescherming tegen het diepgaande beveiligingsgat Spectre. CEO Lisa Su herhaalt dat variant 2 van Spectre heel lastig is te misbruiken op AMD-processors. Toch krijgen bestaande chips beschermende patches en moet Zen 2 geheel Spectre-proof zijn.
Lisa Su
© AMD
AMD

Het ontwerp voor de tweede generatie van de Zen-processorarchitectuur is formeel al afgerond. Dat heeft AMD begin deze maand onthuld op technologiebeurs CES. Net vóór die bekendmaking is informatie over de grote processorgaten Spectre en Meltdown naar buiten gekomen. Het uitlekken van over de datalekgaten in processors van Intel, AMD en enkele chips van ARM is gebeurd krap een week voor de geplande openbaarmaking.

Al maanden bekend

Bestaan en werking van Spectre en Meltdown was toen al enkele maanden bekend in een select gezelschap van processormakers, computerproducenten, besturingssysteemontwikkelaars en cloudaanbieders. Deze ICT-leverende en -gebruikende organisaties behoren tot de grote groep die patchmaatregelen moet nemen, naast natuurlijk nog gewone ICT-afnemers.

AMD laat nu weten dat het veranderingen doorvoert in toekomstige processors waardoor die niet vatbaar zijn voor Spectre en soortgelijke exploits. Dit heeft CEO Lisa Su verteld in een toelichting op de positieve financiële resultaten van het afgelopen kwartaal, meldt onder meer PCworld. De kleine Intel-concurrent heeft nu voor het tweede kwartaal op rij winst geboekt, na jaren van verliezen.

Intel dit jaar nog

Su zegt dat haar bedrijf blijft werken aan beschermende maatregelen tegen Spectre en belooft gebruikers van AMD-processors bescherming tegen deze en andere beveiligingsbedreigingen. De ingebouwde Spectre-afweer - in plaats van afdekking middels firmware-updates - komt in Zen 2-chips die gepland staan om in 2019 uit te komen. Computerpartners van AMD krijgen later dit jaar de eerste exemplaren geleverd van deze nieuwe processorgeneratie. Concurrent Intel heeft al verklaard dat zijn Spectre-proof chips dit jaar nog uitkomen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in