Overslaan en naar de inhoud gaan

Duurdere iPhones en MacBooks dreigen door Trump

De Amerikaanse president Donald Trump heeft opnieuw gedreigd importheffingen in te stellen op alle Chinese goederen die nog niet zijn onderworpen aan heffingen. De nieuwe tariefsronde die de Republikeinse president wil doorvoeren, zou dan iPhones, MacBooks, Windows-laptops en andere elektronica duurder maken. Dit geldt voor Amerikaanse kopers, maar kan een vlekeffect hebben als de Amerikaanse producenten de prijspijn internationaal 'uitsmeren'.
Donald Trump
© CC BY-SA 4.0
CC BY-SA 4.0

Het al lang lopende handelsconflict tussen de Verenigde Staten en productiegrootmacht China wordt door Trump fel gevoerd. De president heeft vóór zijn aantreden al kritiek geuit op het Aziatische land. Tegelijkertijd heeft China al die tijd ook een harde opstelling gekozen, wat een kwestie van onderhandelingspositie kan zijn én kan dienen om gezichtsverlies te voorkomen.

Schot voor de boeg

In een eerdere ronde importtarieven, waarbij de twee landen elkaar wederzijds heffingen opleggen, zijn iPhones onverwacht buiten schot gebleven. Ook Apple Watches en AirPods zijn toen gespaard. Nu worden die Apple-producten net als andere elektronic wel meegenomen, in wat vooralsnog een dreigement is van Trump. Hij zegt in een interview met de Wall Street Journal, vlak vóór de grote G20-topconferentie, dat nieuwe importheffingen worden ingesteld. Het is volgens hem "bijzonder onwaarschijnlijk" dat onderhandelingen met China dit nu nog kunnen voorkomen.

"Als we geen deal kunnen maken dan voeg ik de aanvullende 267 miljard dollar toe", aldus Trump in een verwijzing naar de hoogte van het totaalbedrag van de goederen waar het om gaat. Hij sprak van een tarief van 10 of 25 procent. De importtarieven zouden ook in China geproduceerde en naar de VS verscheepte iPhones kunnen raken. Dit heeft al geleid tot zorgen dat dit consumentenbestedingen kan drukken.

Toch nog uitzondering iPhones?

Trump lijkt zich geen zorgen te maken over de marktgevolgen van zijn handelsoorlog met China. Over lagere bestedingen zegt hij tegen de Wall Street Journal: "Misschien. Misschien. Het hangt er van af wat de importheffing is". Volgens Trump is het een optie om voor iPhones een tarief van 10 procent te kiezen, omdat consumenten zich daar toch niet door laten weerhouden. De president meent dat consumenten die extra kosten makkelijk kunnen dragen.

Apple's smartphones zouden dus minder hard geraakt worden dan andere producten, die in China worden gefabriceerd of geassembleerd. Dit omvat in ieder geval ook laptops. Het is niet duidelijk of en waar Trump dan de grens trekt van 10 of 25 procent importheffing.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in