Overslaan en naar de inhoud gaan

Dropbox gaat 'virtual first': iedereen mag permanent thuis blijven werken

Werknemers van Dropbox hoeven na de coronacrisis ook niet meer naar kantoor te komen. Het bedrijf heeft namelijk aangekondigd dat het een 'virtual first'-bedrijf wordt. In de praktijk betekent dit dat werknemers vrijwel altijd op afstand kunnen blijven werken. Moeten ze elkaar zien, dan kunnen ze gebruikmaken van flexibele coworking-ruimtes genaamd Dropbox Studios.
Thuiswerken
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

Dropbox maakte de keuze na een intern onderzoek naar thuiswerken. Daaruit bleek dat bijna 90 procent van de werknemers zich thuis productiever voelde, schrijft Dropbox in een blogbericht. Deze werknemers wilden dan ook niet meer vijf dagen per week naar kantoor komen.

Het bedrijf wilde echter niet zomaar overgaan op permanent thuiswerken. "Back-to-back videoconferenties, constante meldingen en isolatie van collega's kunnen overweldigend zijn." Bovendien bleek uit het onderzoek dat de werksfeer er niet beter op wordt als mensen elkaar niet zien. De kans op miscommunicatie is bijvoorbeeld hoger en het starten van nieuwe projecten met meerdere mensen is lastiger.

Op afstand én op locatie

Daarom besluit Dropbox nu voor een alternatieve aanpak te gaan, die het bedrijf 'virtual first' noemt. "Remote work (buiten het kantoor) wordt de voornaamste ervaring voor werknemers en de dagelijkse standaard voor individueel werk", verklaart het bedrijf. "Zodra het veilig is blijven we een cadans van persoonlijke samenwerking en teamvergaderingen faciliteren, via ons bestaande panden of via andere flexibele ruimtes."

Deze samenwerkingsruimtes krijgen de naam Dropbox Studios. De Studios worden beschikbaar in alle locaties waar Dropbox nu kantoren heeft staan. De ruimtes mogen echter alleen gebruikt worden voor samenwerken en het opbouwen van gemeenschappen. Werknemers mogen ze niet gebruiken voor individueel werk. 

Werknemers krijgen ook de ruimte om te verhuizen naar locaties waar nu geen kantoren van Dropbox staan. Mocht de geografische verdeling van werknemers daardoor gaan veranderen, dan kan het geografische aanbod van Dropbox Studios aan de hand daarvan ook aangepast worden. Voor de werkdagen worden een aantal kernsamenwerkingsuren opgezet die overlappen tussen tijdszones. Werknemers worden aangemoedigd om hun verdere werkschema zelf in te delen. 

Niet de eerste

Dropbox is niet het eerste IT-bedrijf dat na de crisis thuis wil blijven werken. Eerder kondigden Twitter  en Atlassian bijvoorbeeld ook al aan dat zijn werknemers permanent thuis mogen blijven werken. Facebook wil in ieder geval een deel van zijn werknemers vanuit huis laten werken. En ook Microsoft zou hier inmiddels richtlijnen voor hebben opgesteld. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in