Overslaan en naar de inhoud gaan

Dit vinden techstudenten de meest aantrekkelijke bedrijven

Nederlandse studenten van technische opleidingen werken het liefst voor Tesla, Google of de Rijksoverheid. Dat blijkt uit onderzoek van Universum, dat zich specialiseert in employer branding. Voor het onderzoek ondervroeg het bedrijf tussen oktober vorig jaar en april dit jaar 6.848 Nederlandse studenten op het gebied van engineering, IT en natural sciences.
© Unsplash
Unsplash

Universum onderzoekt ieder jaar welke bedrijven het meest aantrekkelijk worden gevonden door verschillende groepen studenten. Google en Tesla doen het al sinds 2017 goed onder techstudenten. De twee bedrijven staan al vier jaar in de top twee, met Tesla steeds op de hoogste positie. Maar dat de Rijksoverheid nu op de derde plaats staat in het onderzoek, is nieuw. In voorgaande jaren stond daar steeds Philips, dat het dit jaar met de vijfde plek moet doen. Een verklaring voor die verschuiving, geeft Universum niet.

In de ranglijst staan - niet geheel verrassend - diverse techbedrijven. Apple neemt bijvoorbeeld de vierde plek in, maar ook bedrijven als Microsoft (9), ASML (10) en IBM (42) worden door studenten aantrekkelijk gevonden. Maar IT-studenten zijn volgens het onderzoek ook geïnteresseerd in niet-IT-bedrijven. Zo staan naast de Rijksoverheid ook KLM (6), Rijkswaterstaat (7) en Shell (8) in de top 10. 

Opvallend is verder dat bedrijven als Apple ook door andere soorten studenten als aantrekkelijk worden beschouwd. Business-studenten vinden dit de derde meest aantrekkelijke werkgever,  humanities-studenten zetten Apple op plek vier en rechtenstudenten noemen het bedrijf als zesde op de lijst. Google staat ook vaak in de top 10, bijvoorbeeld bij rechtenstudenten (8), humanities-studenten (2) en business-studenten (5). 

Uitdaging is belangrijk

Alle 29.470 Nederlandse studenten die door Universum ondervraagd werden, werden ook gevraagd naar de belangrijkste aspecten van een werkgever. Op nummer één staat dat het werk uitdagend is, gevolgd door hoge toekomstige salarissen en respect voor de werknemers.

Hoe hoog het verwachte salaris precies is, hangt echter af van de generatie die je het vraagt. Generatie Y - ofwel de Millennials, geboren tussen 1981 en 1996 - verwachten een maandelijks salaris van 2.732 euro te gaan verdienen. Generatie Z is iets bescheidener en verwacht een maandelijks salaris van 2.629 euro te gaan verdienen. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in