Overslaan en naar de inhoud gaan

DigiD neemt hap uit je pensioen

Pensioenfondsen spreken over 'bestuurlijk onfatsoen' in een brandbrief aan digicommissaris Bas Eenhoorn.
e-overheid
© CC-BY-2.0 - Flickr cropped from original
CC-BY-2.0 - Flickr cropped from orig

Vanaf 1 januari moeten 'gebruikers' gaan betalen voor de diensten DigiD en de Berichtenbox van Mijnoverheid.

De gebruikers zijn in dit geval de overheids- en semi-overheidsdiensten, die de diensten inzetten voor een veilige en constistente communicatie met burgers. Het gaat bijvoorbeeld om de Belastingdienst, maar ook verzekeraars en pesioenfondsen.

Mes op de keel

Tot nog toe werden de kosten van DigiD en de Berichtenbox gedragen door het Rijk. De beide diensten zijn ook min of meer opgelegd door de overheid om te voorkomen dat elke organisatie zijn eigen veilige inlogprocedure en communicatievoorzieningen ging ontwikkelen. Maar nu iedereen er aan gewend is, worden de gebruikers geconfronteerd met de rekening. Voor de pensioenfondsen gaat het jaarlijks om 2 miljoen euro, becijfert de Pensioenfederatie. Die kosten moeten uit de pensioenpot komen en komen dus uiteindelijk ten laste van de pensioenen van de deelnemers.

De overheid rekent vanaf 1 januari voor elke succesvolle inlog met DigiD een bedrag van 14 cent. Voor elk bericht dat via de berichtenbox wordt verstuurd, brengt de overheid 57 cent in rekening. "Met dit tarief kunnen we beter onze berichten weer per post versturen," zegt directeur Gerard Riemen van de Pensioenfederatie in de Volkskrant.

Riemen noemt die suggestie 'louter theoretisch'. Formeel hebben zij een keuze. De uitvoerder van de DigiD en Berichtenbox - het overheidsbedrijf Logius - zegt in oktober het contract op en biedt de afnemers een contract met de nieuwe voorwaarden aan. Dat biedt de mogelijkheid om zelf iets nieuws op te zetten. Maar de tijd daarvoor is veel te kort, dus kunnen de pensioenfondsen eigenlijk niet anders dan 'tekenen bij het kruisje'.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in