Overslaan en naar de inhoud gaan

CoronaMelder-app wordt op 1 september landelijk uitgerold

De corona-app CoronaMelder moet op 1 september landelijk uitgerold worden. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid. Voor die tijd worden nog meerdere praktijktests uitgevoerd. Ook wordt er nog een concept van de Data Protection Impact Assessment (DPIA) getoetst door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), en worden security-tests uitgevoerd.
infected
© CC0 - Pixabay.com
CC0 - Pixabay.com

De app CoronaMelder geeft een waarschuwing af als een gebruiker in de afgelopen twee weken ongeveer een kwartier in de buurt is geweest van iemand die positief is getest op Covid-19, aldus het ministerie in een korte uitleg. Bij die waarschuwing staat ook advies over wat het beste is om te doen. Het doel is dat op deze manier ook onbekenden van elkaar gewaarschuwd kunnen worden als ze risico lopen op besmetting. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als een onbekende die besmet is met het coronavirus naast je in de trein heeft gezeten.

De app is vorige week in Twente getest, maar moet op 1 september dus landelijk beschikbaar worden. Op dat moment wordt de app ook door de GGD'en ondersteund. De app is echter al eerder beschikbaar in de app stores, namelijk vanaf 17 augustus. Vanaf die dag wordt CoronaMelder getest in de regio's Twente en Rotterdan-Rijnmond. Buiten deze regio's is de app dan nog niet volledig bruikbaar. Dat is pas vanaf 1 september pas het geval.

Eerst komt privacy-advies

Voor het zo ver is, moeten eerst nog allerlei tests gedaan worden. Zo moet de Autoriteit Persoonsgegevens de DPIA nog toetsen. In een DPIA - die verplicht is onder de AVG - worden de privacyrisico's in kaart gebracht en worden maatregelen genomen om die risico's te verkleinen. De AP kreeg vorig jaar de documentatie binnen en zei toen enkele weken nodig te hebben om het advies uit te brengen.

Het ministerie van Volksgezondheid verwcaht dat het advies eind juli komt. Daarbij benadrukt het ministerie dat de praktijktesten op 17 augustus alleen starten als het advies van de AP positief is. 

Daarnaast komt er nog een pen-test voor de definitieve app. Daarmee wordt getoetst of de app voldoet aan de security-eisen. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in