Overslaan en naar de inhoud gaan

Controlecentrum Galileo navigatienet in Noordwijk in gebruik

Met de opening van het Galileo Reference Centre door minister Cora van Nieuwenhuizen is de ingebruikname van het Europese Galileo-stelsel van navigatiesatellieten weer een stap dichterbij gekomen.
Galileo
© ESA
ESA

Het Galileo-netwerk moet straks het GPS-netwerk in Europa gaan vervangen. Galileo belooft veel betere positie-informatie te kunnen leveren. Het moet straks mogelijk zijn met een nauwkeurigheid van 20 cm te kunnen navigeren. GPS kan een positie bepalen met een precisie van hooguit 4 meter. Het Europese satellietnetwerk maakt ons ook onafhankelijk van de Amerikanen. GPS is namelijk eigenlijk een positioneringssysteem van de Amerikaanse defensie.

Galileo maakt het ook mogelijk de responstijd bij noodoproepen drastisch te verkorten. Wanneer bijvoorbeeld een schip in problemen komt, waar dan ook ter wereld, komt een noodsignaal binnen 10 minuten op een plek waar actie kan worden ondernomen. Nu kan daar nog wel meer dan een uur overheen gaan. Galileo biedt verder de mogelijkheid een bevestiging terug te sturen dat het signaal is ontvangen. Dat is met GPS niet mogelijk.

Het Galileo Reference Centre (GRC) is gevestigd in Noordwijk, dicht bij het Europese Space Research and Technology Centre (ESTEC). Nederland kreeg in 2016 de huisvesting van het GRC toegewezen. Het centrum gaat de kwaliteit van de satellietdata controleren en stemt deze af met de signalen van het Amerikaanse GPS en het Russische systeem GLONASS.

Netwerk nu in testfase

Het Galileo-netwerk is al sinds 15 december 2016 actief met 18 van de in totaal 30 geplande satellieten. Als alles volgens planning verloopt gaan op 25 juli opnieuw twee satellieten vanaf de lanceerbasis in Frans Guyana op weg naar hun geostationaire baan. Daarna zijn er nog 6 nodig om het netwerk compleet te maken.

Het is de bedoeling dat het netwerk in 2020 volledig operationeel is. Dan kunnen ook bijvoorbeeld auto-navigatiesystemen van het netwerk gebruik gaan maken. Die positiebepaling met een nauwkeurigheid tot 1 meter zal gratis worden aangeboden. Daarnaast komen er nieuwe commerciële diensten die bijvoorbeeld garantie kunnen bieden voor de juistheid van de positie tot 20 centimeter. Het GRC in Noordwijk zal bij de ontwikkeling van nieuwe betaalde diensten een belangrijke rol spelen.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in