Overslaan en naar de inhoud gaan

College voor de Rechten van de Mens: TU Eindhoven mag geen vrouwen voortrekken

Het voortrekken van vrouwen bij vacatures is discriminerend voor mannen. Dat vindt het College voor de Rechten van de Mens, dat hier onderzoek naar deed naar aanleiding van het vrouwenvoorkeursbeleid van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). De universiteit heeft daarom een tik op de vingers gekregen van het College.
TU/e
© TU Eindhoven
TU Eindhoven

De TU/e paste vorig jaar zijn aannamebeleid aan, door vrouwen voorrang te geven bij openstaande vacatures. In het eerste halfjaar na het openstellen van de vacature mogen zelfs alleen maar vrouwen geworven worden. Het beleid leidde ertoe dat de universiteit 35 vrouwelijke wetenschappers aantrok. Het project loopt bovendien nog: de TU/e wil dit beleid vijf jaar lang volhouden.

Maar volgens het College voor de Rechten van de Mens mag dat dus niet. Het College stelt dat functies open moeten staan voor zowel mannen als vrouwen. Alleen als een vrouw en een man even geschikt zijn voor de baan, mag een vrouw de voorkeur krijgen. Worden vrouwen voorgetrokken, dan is dat dus discriminerend voor mannen. 

Onwenselijke situatie

Het onderwerp zorgt al langer voor discussies tussen voor- en tegenstanders van 'vrouwenvoortrekkerij'. Critici benoemen niet alleen de 'omgekeerde discriminatie', maar ook de angst dat vrouwen als een soort 'excuustruus' worden aangenomen. De vrouwen worden dan alleen aangenomen op basis van hun geslacht en niet vanwege hun kwaliteiten.

De TU/e zei in reactie daarop dat er de afgelopen jaren juist een impliciete discriminatie van vrouwen speelde. Die situatie veranderde te langzaam, ondanks maatregelen om meer vrouwen in de wetenschappelijke staf te krijgen. Daarom werd gekozen voor het nieuwe beleid. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in