Overslaan en naar de inhoud gaan

China verwijt Canada schenden van afspraken

China is boos op Canada vanwege de kwestie rond de opgepakte financieel directeur Meng Wanzhou van Huawei. Het Noord-Amerikaanse land zou bilaterale afspraken niet zijn nagekomen. Zo heeft Canada volgens China verzuimd het Chinese consulaat in te lichten over de arrestatie. Dit wordt door Canada overigens ontkend.
Huawei-CFO Meng Wanzhou
© Huawei
Huawei

"Als een Chinese burger door de Canadese regering wordt gearresteerd, moet de Canadese regering de Chinese ambassade onmiddellijk op de hoogte stellen", zei een Chinese regeringswoordvoerder. "Dit heeft Canada nagelaten."

Canada zegt op zijn beurt dat het de Chinese gezanten op de dag van de arrestatie op de hoogte heeft gebracht.

Meng werd in Canada opgepakt voor uitlevering aan de Verenigde Staten, waar Huawei wordt verdacht van het schenden van handelssancties tegen Iran. Afgelopen weekend riep Peking afzonderlijk de ambassadeurs van Canada en de VS op het matje. China dreigt met maatregelen tegen Canada als Meng niet snel wordt vrijgelaten.

Beslissing uitgesteld

De Canadese rechter in Vancouver heeft maandagavond (lokale tijd) nog geen beslissing genomen over de borg van Huawei-directeur Meng Wanzhou. De dochter van de oprichter van het bedrijf zit sinds vrijdag vast op verdenking van het schenden van Amerikaanse sancties tegen Iran. De zaak gaat vandaag verder.

Advocaten van Meng bepleitten dat ze onder huisarrest kan worden geplaatst in Canada. Huawei en Meng zouden zelf voor de beveiliging en benodigde technologie willen betalen. Meng zou dan vrij mogen reizen in een beperkt gebied. De echtgenoot van Meng heeft aangeboden een miljoenenborg in cash en aandelen te betalen. Liu Xiaozong zegt er ook alles aan te willen doen om aan de gestelde eisen qua beveiliging te voldoen. Het echtpaar bezit in Canada twee huizen ter waarde van meer dan 15 miljoen dollar, zo blijkt uit eigendomsregisters en een beëdigde verklaring van Meng.

Ontsnappingsgevaar te groot

De aanklager noemde het gevaar dat Meng zou ontsnappen te groot voor een dergelijke regeling. Ook vond hij het geen goed idee dat Liu op Meng zou moeten passen. Daarnaast zou de borg hoger moeten dan was voorgesteld door de advocaten van Meng. Die wilden 1 miljoen Canadese dollar in contanten betalen, maar dat moet zeker 7,5 miljoen zijn, zei de aanklager.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in