Overslaan en naar de inhoud gaan

Centric verliest terrein bij gemeenten, concurrent groeit fors

Centric heeft flink terrein verloren op de gemeentelijke softwaremarkt. Het bedrijf van Gerard Sanderink had in 2018 nog 20 procent van de gemeentelijke softwaremarkt in handen, in 2019 is dat 18 procent. Grote concurrent PinkRoccade ziet zijn marktaandeel juist verdubbelen. Dat wordt duidelijk uit de ICT Benchmark Gemeenten van M&I Partners.
Centric
© Centric
Centric

In de benchmark worden jaarlijks onder meer de softwarekosten van gemeenten onder de loep genomen. Uit de nieuwste versie, die over 2019 gaat, wordt duidelijk dat Centric (18 procent), Microsoft (14 procent) en Pinkroccade (8 procent), Oracle (3 procent) en Roxit (2 procent) gezamenlijk 45 procent van de gehele softwaremarkt in handen hadden.

Hoe zat dat vorig jaar? Uit een vergelijking met de Benchmark van een jaar eerder wordt duidelijk dat het door onrust geplaagde Centric terrein heeft verloren. In 2018 had het bedrijf van Gerard Sanderink nog 20 procent van de gehele gemeentelijke softwaremarkt in handen. PinkRoccade zat volgens M&I Partners toen op een marktaandeel van 4 procent en wint nu, met een aandeel van 8 procent, dus flink terrein. 

Centric meldde in augustus nog dat de winst over 2019 9,8 miljoen euro bedraagt. Dat komt neer op een halvering van de winst ten opzichte van 2018. De omzet daalde 7 miljoen euro naar 482 miljoen. 

De gemeentelijke softwaremarkt in 2019
De gemeentelijke softwaremarkt in 2019

 

Gemiddelde uitgaven aan ICT per inwoner stabiel

Uit het benchmark van M&I Partners blijkt verder dat de gemiddelde uitgaven aan ICT per inwoner met 2 euro stijgen. De kosten voor software en personeel zijn gezamenlijk goed voor 84 procent van de uitgaven. Voor de gemiddelde softwarekosten per inwoner geldt opnieuw een lichte stijging. M&I Partners verwacht dat deze ook de komende jaren zullen toenemen. “Omdat software voortdurend wordt aangepast aan nieuwe behoeften, nieuwe inzichten, nieuwe techniek en nieuwe wetgeving.” Gemeenten kunnen bovendien met hun kernapplicaties vaak niet zomaar switchten naar een andere leverancier. 

De kosten aan ICT verdeeld over drie componenten
De kosten aan ICT verdeeld over drie componenten

Flink meer kosten aan informatiebeveiligingspersoneel

De gemiddelde gemeentelijke ICT-personeelskosten stijgen fors. Die stijging wordt volgens het rapport voornamelijk veroorzaakt door de informatiemanagementfuncties, waaronder informatiebeveiligingspersoneel. M&I Parners verwacht dat die lijn de komende jaren door gaat zetten. “Niet in de laatste plaats omdat ICT in zijn algemeenheid en daarbinnen informatiemanagement, BI (inclusief datagedreven werken) en informatiebeveiliging steeds belangrijker worden, maar ook omdat ‘zelf doen’ steeds meer plaats maakt voor inkoop van beheerde diensten.”

M&I Partners
M&I Partners

Uit het 'totaalbeeld' wordt duidelijk dat de gemiddelde uitgaven aan ICT per inwoner wederom amper stijgen. De kosten voor personeel en software nemen toe, maar de kosten voor infrastructuur dalen juist over de afgelopen jaren. Infrastructuur bestaat onder meer uit werkplekken, netwerk & data, servers en opslag.

'Gemeenten benutten potentieel niet'

M&I Partners concludeert op basis van de benchmark dat gemeenten het toegenomen potentieel en belang van ICT nog onvoldoende vertalen in bestedingen van geld. “Natuurlijk is het inwonertal sinds 2004 toegenomen, zijn de ICT-kosten daarmee ook in absolute zin toegenomen en zijn met ICT en digitalisering her en der ongetwijfeld belangrijke efficiencywinsten geboekt, toch verhoudt de stijging van ICT-kosten per inwoner zich in de periode 2004-2018 niet." Het adviesbureau stelt dat gemeenten niet ambitieus genoeg zijn. "We praten wel steeds vaker over digitale transformatie, maar handelen er nog niet of onvoldoende naar.” 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in