Overslaan en naar de inhoud gaan

'CBS-indeling voldoet niet voor digitale economie'

De Standaard Bedrijfsindeling (SBI) voldoet niet. Dat vindt Kamerlid Martin Wörsdörfer van de VVD. De raadsman, die begin 2018 nog door AG Connect werd uitgeroepen tot IT-politicus van het jaar, heeft hierop vragen gesteld aan staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat.
Martin Wörsdörfer, VVD-kamerlid
© De Beeldredaktie
De Beeldredaktie

Volgens Wörsdörfer komt door de Bedrijfsindeling, die stamt uit 2008 en onder andere door het CBS en de KvK wordt gebruikt, in de cijfers over de Nederlandse economie onvoldoende naar voren wat de staat van de digitale economie is. Het Kamerlid ziet de nummering en indeling van de SBI dan ook graag veranderen.

Containerbegrip

“Ik geef het toe, ‘de digitale economie’ is een containerbegrip. Ik doel met deze term op bedrijven die hun geld overwegend (gaan) verdienen met digitale activiteiten, internet, online activiteiten en nieuwe technologie. Denk hierbij aan de platforms, fintech, cloud serviceproviders, maar ook bijvoorbeeld webhosters – daar zijn er honderden van in Nederland- en carrier neutraal datacenters”, zo vertelt het Kamerlid aan AG Connect. “Er zijn geen codes in de SBI voor nieuwe digitale diensten op basis van artificial intelligence of blockchains. Het wordt nu allemaal weg geduwd onder bestaande nummers, en dat dekt de lading niet.”

Belangrijke rol

De rol van deze sectoren in de Nederlandse economie noemt Wörsdörfer groot. “Ik ben er van overtuigd dat die enorm is. Het toekomstig verdienmodel van Nederland zal er in belangrijke mate door bepaald worden. De ontwikkelingen gaan razendsnel, en als Nederland willen we voorop blijven lopen. Inzicht in de staat van onze digitale economie is dan nuttig en eigenlijk noodzakelijk. Nederland moet economisch voorbereid moet zijn op de toekomst, op de ontwikkelingen die op ons afstormen. Digitalisering zorgt voor innovatie en biedt kansen om uitdagingen van de toekomst op te lossen. Bovendien stelt het ons in staat om ook in de toekomst te blijven concurreren met de wereldtop. Dit is goed voor Nederland want dit zorgt voor banen. Dan is inzicht in de staat van dit onderdeel van onze economie cruciaal.”

Typisch

Volgens “Wörsdörfer ontkent het CBS niet dat de nummering niet voldoet, getuige een poging uit 2016 om dit inzichtelijk te maken. “Maar structureel is dit allemaal niet, en deze bevindingen zijn ook niet in economisch beleid terug te vinden. Als we weten en zien hoe onze digitale economie zich ontwikkelt, kunnen we er nog beter op inspelen en gerichter kansen grijpen. De nummering is gedateerd en daardoor krijgen we een verkeerd beeld van de nieuwe economische activiteiten en missen we kansen. Het is raar dat we beleid mede baseren op economische ontwikkelingen die het CBS meet, terwijl in de nummering geen ruimte is voor de digitale economie. Er ligt nu en Nederlandse Digitaliseringsstrategie, maar zonder inzage in cijfers. Dat is best typisch.”

Geheel volgens de procedure heeft Staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat drie weken om op de vragen van Kamerlid Wörsdörfer te reageren. 
 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in