Overslaan en naar de inhoud gaan

Ministerie van BZK onderzoekt aansluiting met opensource-gemeenschap

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninksrijksrelaties is in september een onderzoek gestart naar opensource-gemeenschappen, bevestigt een woordvoerder van het ministerie aan AG Connect. Aan de hand van de resultaten moet de vraag van de overheid naar potentiële opensourceprojecten beter gaan aansluiten op het aanbod ontwikkelaars op de markt.
Programmeur, programmeren
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

Het is voor overheden vaak nog niet goed duidelijk hoe ze ervoor kunnen zorgen dat voor een "attractieve opensource-gemeenschap voor doorontwikkeling en onderhoud", stelt het ministerie van Binnenlandse Zaken in een reactie op vragen van AG Connect. Ook willen overheden graag weten hoe ze nieuwe opensource-ontwikkelaars aan een project kunnen verbinden nadat de broncode is vrijgegeven.

Om die vragen te beantwoorden en de aansluiting tussen de overheid en de gemeenschappen te verbeteren, is meer kennis nodig over de achtergronden van bestaande opensource-gemeenschappen, meent het ministerie. Daarom is in september een onderzoek gestart naar deze gemeenschappen, dat door communicatiebureau EMMA wordt uitgevoerd. Middels het onderzoek wil het ministerie een beter beeld krijgen van de slaag- en faalfactoren van de gemeenschappen. Ook moet meer inzicht verkregen worden in hoe de gemeenschappen in elkaar steken en hoe ze zich ontwikkelen. 

In februari 2021 worden de resultaten van het onderzoek gepubliceerd. 

Open source populairder bij overheid

De interesse in open source is niet nieuw bij de overheid. Het kabinet wil met de Nederlandse Digitaliseringsstrategie bijvoorbeeld dat informatie, overheidsvoorzieningen en nieuwe technieken voor iedereen toegankelijk zijn. Daarnaast investeert het kabinet vanuit de NL DIGIbeter-agenda in innovatie en samenwerking met andere overheden op de markt. "Het vrijgeven van de broncode van overheidssoftware kan aan deze doelen een belangrijke bijdrage leveren", aldus de woordvoerder.

De bedoeling is dan ook om vanaf volgend jaar meer software vrij te gaan geven, waar in april al toe werd opgeroepen in de beleidslijn 'Open, tenzij'. Voorheen lag de nadruk vooral op het gebruik van opensourcesoftware, maar overheden moeten in 2021 gestimuleerd worden hun software vaker via een opensourcelicentie te delen. Ook wil het kabinet dan de broncodes van de overheid zoveel mogelijk vrijgeven. 

"Het gebruik en het vrijgeven van open source liggen in elkaars verlengde. Van een overheid die gebruik maakt van open source software mag immers ook worden verwacht dat ze software die zij zelf ontwikkelt tevens actief deelt met de samenleving", zei staatssecretaris Raymond Knops van BZK daar in september dit jaar over in de begroting voor 2021.

CoronaMelder

Deze zomer werd bovendien de CoronaMelder-app open source ontwikkeld. Brenno de Winter, die als privacy-expert bij de ontwikkeling van de app betrokken was, noemde dat proces tijdens een interview met AG Connect eerder dit jaar een voorbeeld voor de overheid. "Dit moet in de toekomst echt meer gaan gebeuren, dat je mensen bij een project betrekt. Mijn ideaalbeeld is dat als een project meer dan een miljoen euro kost, je een onafhankelijke expert mee laat kijken."

De woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken benadrukt echter dat het nu gestarte onderzoek niets te maken heeft met het succes van de ontwikkeling van CoronaMelder. Volgens hem was het onderzoek al gepland voor de ontwikkeling van de app begon. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in