Overslaan en naar de inhoud gaan

Bruins werkt aan Nationale Agenda MedTech

Hoewel medische technologie kan bijdragen aan maatschappelijk vraagstukken, worden kansen op dit gebied onvoldoende benut, vindt minister Bruno Bruins voor medische zorg en sport. Dat komt bijvoorbeeld omdat het ingewikkeld is om de meerwaarde van de innovatie voor de patiënt te kunnen onderbouwen. Ook is de veiligheid van de medische technologie een punt van aandacht.
Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg en Sport
© Rijksoverheid.nl
Rijksoverheid.nl

Bruins vindt dat er meer samenhang moet komen tussen de initiatieven die er zijn op het gebied van medische technologie. Ook moet er een meer proactieve benadering komen. Hij werkt daarom aan een Nationale Agenda MedTech 2020-2024. Hij schrijft dit aan een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens Bruins kan medische technologie bijdragen aan maatschappelijke vraagstukken, zoals vergrijzing, het toenemende aantal chronisch zieken, de stijgende zorgkosten en het personeelstekort in de zorg. Maar dan moeten de oplossingen die beschikbaar komen de kwaliteit van leven van mensen verbeteren en daadwerkelijk bijdragen aan de toegankelijkheid, doelmatigheid en betaalbaarheid van de zorg. “MedTech die hier niet aan voldoet omdat het niet bijdraagt aan de doelmatigheid of betaalbaarheid van de zorg, past daar niet in en moeten we als het ware vroegtijdig uit het systeem ‘filteren’”, schrijft hij.

Gefragmenteerd

Volgens Bruins worden vraagstukken rondom de inzet van medische technologie nu nog gefragmenteerd in verschillende programma’s, akkoorden en actieplannen geadresseerd. De staatssecretaris gaat op alle stadia van de ‘levenscyclus’ van medische technologie - van ontwikkeling tot gebruik in het zorgproces - acties ondernemen en ziet daarvoor een belangrijke rol van de overheid weggelegd. “Enerzijds door de juiste regelgevende en financiële kaders te stellen om tot doelmatige inzet te komen. Anderzijds door partijen samen te brengen, het onderzoek naar de (kosten)effectiviteit te stimuleren en goede voorbeelden te helpen implementeren en opschalen.”

In de Nationale Agenda MedTech zullen vier thema’s verder worden uitgewerkt, namelijk een evenwichtige markt, ondersteuning en zorg op de juiste plek door MedTech, het juiste hulpmiddel bij de juiste patiënt en eenvoudig en duidelijke toegang tot medische hulpmiddelen. De minister streeft ernaar om de agenda in 2020 klaar te hebben. “De uitdaging is om deze visie te verbinden met de strategische agenda’s bedrijven en onderzoeksinstituten”, aldus Bruins.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in