Overslaan en naar de inhoud gaan

Breedbandbellen groeit met mobiel dataverbruik mee

Het bellen via breedbandverbinding is in het eerste kwartaal van dit jaar gegroeid, net als het gebruik van mobiele data. Laatstgenoemde is voor het eerst een kwartaalverbruik van meer dan 200 miljard MB gepasseerd. Een jaar eerder lag dit nog op 159 miljard MB. Naast mobiel dataverkeer en breedbandbellen is opvallend genoeg ook mobiel bellen toegenomen.
© CC-BY
CC-BY

De toename van mobiel bellen wordt door de ACM opvallend genoemd, omdat het aantal belminuten voorheen juist afnam. " Het grootste deel van stijging komt doordat er meer binnen Nederland werd gebeld, met name van een vaste lijn naar mobiel", vermeldt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) in de Telecommonitor over het eerste kwartaal van 2020.

Meer bellen

Daarin valt ook te zien dat het verbruik van mobiele data via 3G en 4G in totaal zo'n 214 miljard MB bedroeg. Dat is een stijging van 34,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het grootste deel van de stijging wordt door de Telecommonitor verklaard omdat er meer binnen Nederland is gebeld, met name van een vaste lijn naar mobiel. Het aantal mobiele aansluitingen steeg naar 20.257.000. Dat is 4 procent meer vergeleken met een jaar eerder. Het aantal sms’jes is ook afgenomen met zo'n 10 procent.

Intussen zien de rapporteurs  'machine to machinetoepassingen' steeds belangrijker worden. Het gaat hierbij om apparaten zoals rookmelders, alarmsystemen en slimme energiemeters die via een internetaansluiting informatie uitwisselen met de digitale systemen van beheerders van de apparaten. Er zijn inmiddels zo'n 7 miljoen van deze aansluitingen, zo'n 35 procent meer dan in 2019. In Nederland zijn daarnaast nu in totaal 7,45 miljoen huishoudens aangesloten op het internet.

Glasvezel

Nagenoeg de helft is aangesloten via de kabel, 34 procent via koper en 19 procent via glasvezel. Volgens de Telecommonitor heeft de helft van de huishoudens een zeer snelle internetverbinding van 100 Mbps of hoger. Er zijn nu zo'n 3,35 miljoen huishoudens aangesloten op glasvezel, waarvan 1,4 miljoen huishoudens glasvezeldiensten afneemt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in