Overslaan en naar de inhoud gaan

Branchevereniging wil meer duidelijkheid over privacy shield

Branchevereniging NLdigital wil dat snel meer duidelijk wordt over hoe Nederlandse organisaties en bedrijven moeten omgaan met dataverkeer naar het buitenland. Dat schrijft het in een open brief. De Nederlandse overheid moet zorgen dat het op de agenda in Europa terecht komt.
Hamerslag
© Shutterstock
Shutterstock

Twee maanden nadat het Hof van Justitie van de Europese Unie half juli het EU-VS Privacy Shieldverdrag ongeldig verklaarde, is er nog steeds geen duidelijkheid hoe bedrijven en andere organisaties moeten omgaan met persoonsgegevens die worden doorgegeven aan de VS.

“Het bedrijfsleven – van alle sectoren en groottes – zit klem. De consequenties van deze uitspraak hebben in potentie een enorm negatief effect op onze (digitale) economie en maatschappij. De politiek is daarom nu aan zet. Snelheid is hierbij cruciaal; de ontstane rechtsonzekerheid voor bedrijven dient snel en op basis van een gedegen juridische analyse te worden weggenomen”, schrijft NLdigital.

Ongeldig

Half juli verklaarde het Hof van Justitie van de Europese Unie het Privacy Shield ongeldig. Het Privacy Shield is de regeling waarmee de Europese Commissie toestemming geeft voor het doorgeven van persoonsgegevens naar de VS. Volgens het Hof zijn de persoonsgegevens die bedrijven vanuit Europa naar de Verenigde Staten sturen minder goed zijn beschermd dan in de Europese Unie.

“Bedrijven en andere organisaties moeten met het wegvallen van het Privacy Shield noodgedwongen op zoek naar een andere manier om persoonsgegevens door te geven naar de VS”, schrijft de branchevereniging. Maar dat is in de praktijk niet haalbaar. Een organisatie kan bijvoorbeeld niet overzien of het land waaraan persoonsgegevens worden doorgegeven adequate bescherming biedt. “Daarnaast tast het bedrijfsleven in het duister welke additionele waarborgen ze kunnen treffen om ‘passende’ bescherming te bieden”, aldus NLdigital.

Juristen lieten na de uitspraak al weten dat het nietig verklaren van Privacy Shield zorgt voor een totaal onwerkbare situatie. “Het Hof heeft het Privacy Shield zonder een oplossing vernietigd. Het is dezelfde rigoureuze uitkomst als de vorige keer, toen de gelijksoortige regeling Safe Harbour vernietigd werd en iedereen met lege handen achterbleef", aldus Sjoera Nas van Privacy Company. Zij benadrukt wel dat het Europees Hof niets te verwijten valt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in