Overslaan en naar de inhoud gaan

Beroepsvereniging vraagt IT'ers te helpen bij ontwikkeling Coronatester-app

Beroepsvereniging KIVI roept IT'ers en IT-bedrijven op om mee te werken aan de ontwikkeling van een volgende corona-app. Deze nieuwe app moet snelle en eenvoudige toegang geven tot verschillende soorten coronatests. Opvallend is dat ontwikkelaars gevraagd worden in ieder geval twee maanden gratis te werken.
corona-app
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

Het ministerie van Volksgezondheid verkent volgens KIVI de mogelijkheid om een geheel nieuwe app te gaan ontwikkelen, die moet ondersteunen als er over een paar maanden heel veel coronatests worden afgenomen. Gebruikers moeten via de app een afspraak kunnen maken en de uitslag van de test in kunnen zien. Het doel is dat de wachttijden voor testen en uitslagen zo flink worden teruggebracht. Mocht dat lukken, dan is de hoop dat de coronamaatregelen sneller kunnen worden versoepeld.

Het ministerie wil de app net als de CoronaMelder open en transparant ontwikkelen, zegt KIVI. Daar zijn echter wel ontwikkelaars voor nodig en het ministerie heeft KIVI gevraagd om hun netwerk te verkennen. "Om snelheid te maken zou VWS het liefst compleet op elkaar ingespeelde teams van grote Nederlandse ondernemingen of gespecialiseerd MKB inzetten", aldus de beroepsvereniging in zijn oproep. Het ministerie zoekt onder meer iOS- en Android-ontwikkelaars, een product owner, testers en UX-designers. 

Het ministerie van Volksgezondheid benadrukt in een reactie aan AG Connect echter dat er nog geen besluit is genomen over of er een nieuwe app komt. Het idee wordt slechts verkend. "Op dit moment wordt er verkend of het mogelijk is burgers gebruikersvriendelijk en op één plek te begeleiden naar de juiste testsoort en de juiste teststraat. Dit naar aanleiding van de opschaling van de testcapaciteit en de komst van meerdere testsoorten", zegt een woordvoerder van het ministerie naar aanleiding van vragen van AG Connect. 

Gratis werken

Om een aanbestedingsprocedure te vermijden en snel te starten, vraagt het ministerie volgens KIVI of er ontwikkelaars of IT-teams zijn die twee maanden kosteloos willen werken. "Zo geven we samen een bijdrage om de maatschappij met snel en veel testen weer op gang te brengen", aldus de beroepsvereniging. KIVI deed voor de ontwikkeling van de CoronaMelder een vergelijkbare oproep, waar volgens Jan Wind van de beroepsorganisatie 50 bedrijven op reageerden. "In die oproep stond niet expliciet dat het kosteloos was, maar het was wel duidelijk dat het KIVI dat niet ging betalen", zegt hij tegenover AG Connect.

De oproep komt hen nu echter op flink wat kritiek te staan, blijkt uit reacties op LinkedIn. Zo zegt Victor Knaap, CEO van MediaMonks en Executive Director bij S4 Capital Group, dat het "absurd" is om kosteloos 18 FTE vrij te maken terwijl er "miljarden aan IT-projecten uitgegeven worden". Wel vindt hij het positief dat er nu naar specialistische bureaus gezocht wordt, in plaats van naar consultants. En ook prins Constantijn van Oranje-Nassau, speciaal gezant van startup-behartiger Techleap, zet zijn vraagtekens bij de oproep om kosteloos te werken. 

De woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid bevestigt dat er mogelijk een ander team voor de ontwikkeling van de app wordt ingezet dan voor de CoronaMelder-app. "Het bestaande team is namelijk deels afgebouwd en de overblijvende personen werken aan Corona Contact (de app van de GGD die het reguliere bron- en contactenonderzoek moet ondersteunen)." Of het nieuwe team inderdaad gevraagd wordt om twee maanden kosteloos te werken, staat nog niet vast. Het ministerie kijkt nu naar "de mogelijkheden voor een eventuele snelle en ook rechtmatige start". Inzetten op een kosteloos traject is daar één van. "Verschillende vormen worden overwogen, waaronder deze. Er is nog geen keuze gemaakt."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in