Overslaan en naar de inhoud gaan

Belangrijke wijzigingen in Windows 10 Spring Creators Update

Volgende week begint Microsoft met het uitrollen van de halfjaarlijkse update van Windows 10. AGConnect zet de belangrijkste veranderingen op een rijtje.
Windows 10 Spring Creators Update

Microsoft verzekert gebruikers dat deze update niet zoveel tijd in beslag zal nemen als die van vorig jaar (gemiddeld 82 minuten) of afgelopen herfst (gemiddeld 51 minuten). De meeste processen zullen in de achtergrond plaatsvinden, terwijl je gewoon doorwerkt. Reken er niettemin op dat de computer minstens een half uur onbruikbaar is. Een aantal in het oog springende veranderingen zijn:

Timeline

Aangekondigd voor de vorige (Fall) update, maar toen toch nog uitgesteld: de mogelijkheid om oudere versies te selecteren van documenten waaraan gewerkt wordt, ook als dat was op een Android- of iOS-toestel met Windows-account. Zoals de meeste van de nieuwe features geldt het alleen voor 'ondersteunde apps' als Microsoft Office.

Nearby sharing

Bestanden en urls snel delen via Bluetooth, onder andere vanuit Verkenner. Het nieuwe Swift Pair geeft van ondersteunde apparaten een automatische melding met de vraag of ze gekoppeld moeten worden.

Privacy

De nieuwe Windows Diagnostic Data Viewer laat zien welke informatie het OS naar huis stuurt: configuratie, connectiviteit en gebruikte apps, maar ook de browsergeschiedenis en een aantal zaken rondom toetsenbord-, stem- en handschriftinvoer. Op de Privacypagina's in Instellingen zijn meer mogelijkheden om per app toegang tot bestanden te regelen.

Progressive Web Apps

De Windows Store heeft nog steeds geen volle planken; ontwikkelaars doen niet erg veel moeite om Universal Windows Apps te maken. Als Microsoft serieus wil dat mensen de S-versie van Windows 10 gaan gebruiken, die alleen apps uit de Store draait, moet daar verandering in komen. Het toelaten van progressive web apps (PWA's), die zich op pc's laten installeren en zich in principe als gewone apps gedragen, moet daar een belangrijke bijdrage aan leveren, niet in de laatste plaats omdat ze al ondersteund worden in Chrome. Een van de eerste belangrijke PWA's die verwacht worden in de Windows Store is die van Twitter. Ook Tinder, Uber, Instagram en Pinterest hebben al PWA's, waardoor de verwachting is dat ook die snel in de Store beschikbaar komen.

HomeGroup verdwijnt

Het Thuisnetwerk waarin bestanden en printers gedeeld kunnen worden, behoort binnenkort tot het verleden. Bestanden kunnen gedeeld worden middels de optie 'Delen met specifieke personen' in de Verkenner, en de netwerkprinter moet onder het nieuwe regime verbonden zijn met een pc die aanstaat.

Bescherming voor Edge

De Windows Defender Application Guard (WDAG) komt naar Windows 10 Pro, om de Edge-browser te isoleren van andere apps. Dat zorgt ervoor dat eventuele malware die gebruikers al surfend oppikken zich niet door het systeem kan verspreiden.

Windows Subsystem for Linux

De mogelijkheid om Linux-distributies te draaien onder Windows is recent uitgebreid naar alle distro's, en het Windows Subsystem for Linux (WSL) wordt voorzien van onder andere ondersteuning voor Unix sockets (waardoor WSL de Linux Docker Client kan draaien), de mogelijkheid Linux-software in de achtergrond te draaien als het WSL-consolewindow gesloten is, en een tooltje om bestandspaden te converteren. Linux-permissies worden voortaan als metadata aan bestanden toegevoegd.

En nog veel meer

Kleine wijzigingen in de grafische schil, verbeteringen in de virtualisatie, uitbreiding van de command line tools, controle over welke app de GPU gebruikt, over notificaties en over de toewijzing van bandbreedte aan downloads komen allemaal mee met de Spring Creators Update. In de Edge-browser kan het geluid per tab worden uitgezet en ziet het bladwijzer-/geschiedenis-/downloadsmenu er anders uit. En tenslotte is, in Windows Pro for Workstations, de app Candy Crush uit het startmenu gehaald.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in