Overslaan en naar de inhoud gaan

ASML breekt records, maar tempert verwachtingen

Een recordomzet en een recordwinst, dat zijn de jubelende jaarcijfers van ASML over 2018. Met een toename van twee miljard bedroeg de omzet 10,9 miljard euro, terwijl de winst met 2,6 miljard zo'n 20% hoger uitviel.
© ASML
ASML

Kalenderjaar 2018 was dus een topjaar voor de chipfabrikant uit Veldhoven, met in het laatste kwartaal een hogere omzet dan ASML vooraf in gedachten had. De nettowinst viel in het laatste kwartaal uit op 788 miljoen, tegenover een winst van 680 miljoen in Q3. Wel kwam de brutomarge iets lager uit dan de fabrikant zelf had verwacht, met een totaal van 44,3%.

Lagere verwachting Q1

Hoewel de chipmachinefabrikant ASML dus geweldige cijfers over 2018 kan noteren, verwacht het bedrijf dat de omzet in het eerste kwartaal veel lager zal uitvallen dan in de afgelopen periode. De reden die het bedrijf hiervoor aanvoert, is een brand bij Prodrive, een toeleverancier van elektrische componenten. De brand in begin december bij de die zou hebben geleid tot forse productieverstoringen, waarvoor ASML al waarschuwde. Uiteindelijk zullen de verstoringen ASML zo'n 300 miljoen euro kosten.

Het bedrijf rekent de eerste drie maanden van 2019 op een kwartaalomzet van circa 2,1 miljard euro, tegenover de 3,1 miljard euro in het vierde kwartaal van 2018. Wel zegt het bedrijf te verwachten dat het nadelige effect van de brand in het tweede kwartaal van 2019 zal worden goedgemaakt. 

EUV-machines

Met vijf orders van de EUV-machines (Extreme Ultraviolet Lithography) op zak in het laatste kwartaal, denkt de fabrikant dat de verwachting van een totaal aantal orders van 30 stuks kan blijven staan. De populaire EUV-machines kosten ongeveer 100 miljoen euro per stuk en creëren door een nieuwe technologische aanpak een aanzienlijke verruiming van de mogelijkheden om meer componenten op een chip te persen.

ASML wijst nog wel op "enige onzekerheid" in de huidige markt, maar houdt vertrouwen voor dat het de doelstellingen voor winst en omzet voor de langere termijn zal halen, zo tekende het ANP op uit de mond van topman Peter Wennink. De chipsector staat enigszins onder druk door sombere prognoses van bijvoorbeeld techgigant Apple.

In 2020 heeft ASML als doel een omzet te boeken van 13 miljard euro en in 2025 moet dat zelfs oplopen tot 15 miljard à 24 miljard euro, zo kondigde het bedrijf in november aan.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in