Overslaan en naar de inhoud gaan

Android spint 5G-garen bij gemis iPhone 11

Vanavond onthult Apple naar verwachting de iPhone 11, die volgens rondgaande berichten geen modemchip bevat voor verbinding met 5G-telecomnetwerken. Net zoals Apple eerder al laat was met de omarming van 3G en 4G (LTE). Ondertussen haasten fabrikanten van Android-smartphones zich om modellen met 5G-ondersteuning uit te brengen. Volgens onderzoeksbureau IDC bezorgt dit Apple een daling van 15 procent, voor dit jaar dan.
Huawei Mate 20X
© Huawei
Huawei

Het lopende kalendjaar is en blijft moeilijk voor Apple's iOS-platform, stelt ICT-marktonderzoeker IDC. De volumes aan geleverde iPhones dalen naar verwachting naar 177,9 miljoen toestellen. Dat betekent een daling van 14,8 procent ten opzichte van vorig jaar. De voornaamste oorzaken hiervoor zijn volwassenheid van de markt én gebrek aan iPhones met 5G, constateert IDC.

Massamarkt en 5G-markt

Terwijl Apple volgens de prognose van het onderzoeksbureau volgend jaar met 5G-toestellen komt, storten fabrikanten van Android-smartphones zich op die nieuwe telecomtechniek. Het marktaandeel van Android groeit daarmee dit jaar naar 87 procent, luidt de voorspelling. Het open source besturingssysteem, dat wordt ontwikkeld door Google en partners, had vorig jaar een totaal marktaandeel van 85,1 procent. De voornaamste oorzaken voor deze groei zijn het uitkomen van 5G-smartphones enerzijds, en het versnelde opruimen van voorraden oudere toestellen, merkt IDC op.

Voor 2020 voorzien de analisten van het onderzoeksbureau dat Apple iPhones met 5G zal uitbrengen en dat die het aantal verkochte iOS-toestellen iets zal aanjagen. De latere komst van Apple op de markt voor 5G-smartphones geeft het bedrijf dan wel voordeel boven zijn Android-concurrenten, merkt IDC op. Apple zal zijn productlancering veel beter kunnen plannen doordat het dan een beter begrip heeft van de marktomstandigheden voor 5G. Dit kan zowel de eigen prijsstelling voor smartphones betreffen, maar ook uitrol en bereik van 5G-netwerken en de prijsstelling van telecomaanbieders voor 5G-abonnementen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in