Overslaan en naar de inhoud gaan

Analyse wereldwijde cyberdreigingen: meer aanvallen op kritieke infrastructuur

Phishing is nog altijd de meest voorkomende aanvalsmethode voor criminelen die online gevoelige informatie willen onderscheppen. Dat blijkt uit een rapport van IBM X Force met een overzicht van ruim 70 miljard security-incidenten in ruim 130 landen. Met name detailhandel wordt een steeds groter doelwit. Ook wordt kritieke infrastructuur meer aangevallen dan voorheen.
Alien hacker
© CC-BY-2.0 - Flickr
CC-BY-2.0 - Flickr

In het jaarlijkse rapport staat beschreven dat zo’n 31 procent van de aanvallen via phishing gebeurt. Een stijgende trend is te zien in het aantal geautomatiseerde aanvallen, waarbij criminelen databases van gestolen wachtwoorden en ongepatchte kwestbaarheden aanleggen en vervolgens grootschalige aanvallen opstarten.

Volgens de rapportage van IBM is er een flinke stijging waarneembaar in het aantal geautomatiseerde aanvallen dat gebruik maakt van kwetsbaarheden. Nu was dit bij 30 procent het geval, in 2018 was dit percentage nog 8 procent. Ook valt op dat kritieke infrastructuren vaker worden aangevallen dan voorheen. In 2019 zijn meer industriële systemen en operationele technologiën aangevallen dan in de drie jaar ervoor bij elkaar.

Detailhandel doelwit

Uit het rapport wordt ook duidelijk dat de detailhandel vaker wordt aangevallen. Het is de op één na meest aangevallen industrie. Die conclusie kwam ook naar voren in de 2019 Global State of SMB Cybersecurity Study van het Amerikaanse onderzoeksbureau Ponemon Institute. 66 procent van de daarbij onderzochte MKB-ondernemingen heeft in de afgelopen 12 maanden een aanval gemeld. 

Volgens IBM nemen met name de hoeveelheid ransomware-aanvallen toe. Ook valt op dat aanvallers zich vaker voordoen als een bekend merk om slachtoffers te maken met phishing. De merken Google, YouTube worden volgens IBM X-Force vaak ingezet en vormen met 60 procent de hoofdmoot, maar ook Netflix, Amazon, Facebook en Apple worden veel gebruikt door aanvallers.

Het jaarlijkse rapport van IBM X-Force is hier in te zien.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in