Overslaan en naar de inhoud gaan

AMD snoept servermarktaandeel af van Intel

AMD's terugkeer met zijn Zen-processorarchitectuur betreft niet alleen desktopsystemen. Op de servermarkt is de aloude concurrent van Intel teruggekrabbeld naar een marktaandeel van 2 procent, waar het voorheen effectief 0 procent had. AMD dankt dit aan omarming door cloudaanbieders als Baidu, Ali Cloud en AWS. Nieuwe EPYC-processors geproduceerd op 7 nanometer zouden verdere groei kunnen aanjagen.
Epyc-server
© AMD
AMD

De voor AMD enorme groei op servergebied komt naar voren uit metingen van marktonderzoeker DRAMeXchange, die geheugenchips analyseert qua prijzen, trends, leveringen en gebruik. Intel vertegenwoordigt ongeveer 98 procent van de totale, wereldwijde leveringen aan serverprocessors voor 2018, meldt het onderzoeksbureau. Voor het komende jaar verwacht DRAMeXchange een verdere groei voor AMD, naar wel 5 procent marktaandeel.

Cloud en multiprocessor

Terwijl de percentages voor AMD bescheiden zijn, gaat het wel om grote bedragen. In de servermarkt gaan immers miljarden om, stipt Notebookcheck aan. De paar procenten groei zijn dus van grote waarde voor het kleine AMD. De chipmaker heeft met zijn eerste generatie serverprocessors op basis van de Zen-architectuur al 1 procent marktaandeel van Intel weten af te snoepen. De EPYC-lijn aan serverprocessors heeft daar nu nog 1 procent aan toegevoegd.

De omarming van de eerste en tweede generatie Zen-serverprocessors door cloudaanbieders helpt de Intel-concurrent hierbij vooral. DRAMeXchange merkt op dat de groeimogelijkheden voor AMD wel enigszins beperkt zijn door het feit dat het gros van het EPYC-serveraanbod bestaat uit single-socket systemen. Ondanks de opkomst van processors met vele cores aan boord spelen multiprocessorsystemen nog altijd een serieuze rol in serverland.

Fabricagevoorsprong

AMD's aankomende overstap naar een transistorlijnmaat van 7 nanometer (nm) moet volgend jaar meer terrein opleveren, verwacht DRAMeXchange. Die verkleining van het fabricageprocédé kan krachtigere maar ook energiezuinigere processors opleveren. Hierbij stapt het bedrijf voor de daadwerkelijke fabricage over van GlobalFoundries naar TSMC. Ondertussen kampt Intel in zijn eigen fabrieken met wat tegenslag voor zijn geplande verkleiningsstappen. Het grote Intel wist jarenlang een voorsprong te behouden qua nm-verkleining en -verfijning.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in